
Zazwyczaj na wigilijnym stole pojawia się karp smażony. Tymczasem sposobów na jego przygotowanie jest wiele.

Karp zatorski w cieście
Składniki:
karp zatorski - 4 kg,
cebula - 5 sztuk,
orzechy włoskie - 100 g,
olej - 0,5 szklanki,
mąka - 6 szklanek,
natka pietruszki - 1 pęczek,
przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przyrządzania:
Oczyścić i sprawić karpia zatorskiego, umyć i osuszyć ściereczką.
Przygotować farsz z drobno pokrojonej cebuli, drobno utłuczonych orzechów, mielonego pieprzu, soli i natki pietruszki. Następnie karpia należy nadziać farszem, zszyć i posolić do smaku. Zagnieść ciasto z mąki, szczypty soli i połowy szklanki zimnej wody. Następnie rozwałkować, skropić olejem i układać na nim karpia. Ciasto z farszem zwinąć i formować na kształt ryby. Podkreślić na cieście zarys głowy, ogona, łusek i skrzeli. Smarować po wierzchu olejem, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piec w gorącym piekarniku 30 minut. Uważać, by ciasto się nie przypaliło. Gotowego karpia podawać na gorąco.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Liczba porcji: 12
Polecają: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Rudzach

Lekka zupa rybna
Składniki:
dorsz - 0,5 kg,
por - 1 sztuka,
marchew - 1 sztuka (duża),
pietruszka - 1 sztuka,
seler - 1 sztuka (mały),
czerwona papryka - 0,5 sztuki,
czosnek - 2 ząbki,
liść laurowy - 1 sztuka,
ziele angielskie - 2 ziarenka,
kostka rosołowa warzywna - 1 sztuka,
przyprawy: mielona papryka, sól i pieprz do smaku masło - 2 łyżki.
Sposób przyrządzania:
Warzywa obrać i umyć, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w pół plasterki. W garnku roztopić masło i wrzucić pokrojone warzywa, lekko dusić, a następnie zalać wodą i dodać kostkę rosołową, liścia laurowego, ziele angielskie i czosnek. Zagotować, dodać pokrojoną w paski paprykę. Gotować około 10-15 minut i dodać pokrojonego w kostkę dorsza. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Pilnować, aby ryba się nie rozpadła.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 5
Polecają: Barbara Matyjasik

Karp zatorski w białym winie
Składniki:
karp zatorski - 1 kg,
olej - 0,25 szklanki,
mąka - 3 łyżki,
białe wytrawne wino - 2 szklanki,
ostry żółty ser - 150 g,
bułka tarta - 4 łyżki,
natka pietruszki - 1 pęczek,
sól.
Sposób przyrządzania:
Oczyszczoną tuszkę karpia zatorskiego gotować w osolonej wodzie na wolnym ogniu. Zasmażkę, przygotowaną wcześniej z gorącego oleju i mąki, rozprowadzić z wodą i winem, posypać posiekaną natką pietruszki i zagotować. Następnie rybę włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sosem, posypać tartą bułką i drobno startym serem. Piec w mocno rozgrzanym piekarniku do wytworzenia rumianej skórki. Podawać rybę w naczyniu, w którym się zapiekała.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 5
Polecają: Koło Gospodyń Wiejskich w Smolicach