Potrawy z makaronem. Dania z makaronem są szybkie, smaczne i tanie! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Skuty na makaron z zielonymi warzywami.
Składniki
- opakowanie makaronu tagiatelle
- pół brokuła
- 1/3 opakowania fasolki szparagowej
- mała cukinia
- 400 ml śmietanki 30 proc.
- 3 ząbki czosnku
- łyżka parmezanu
- sól, pieprz
Wykonanie
Nastawić makaron. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić brokuł (same małe różyczki), po chwili dodać fasolkę. Smażyć chwilę, posolić, popieprzyć, dodać przeciśnięty czosnek. Wlać 2 łyżki wody, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć patelnię i dusić warzywa. Po ok. 10 minutach dodać pokrojoną cukinię. Wymieszać. Wlać śmietanę, zwiększyć ogień do maksimum. Jak się śmietana zagotuje, dodać łyżkę parmezanu, zamieszać, poczekać aż zgęstnieje. Gotowym sosem polać makaron.

Wideo