Potrawy z makaronem. Zobacz TOP 10 przepisów na pyszne dania z makaronem naszych Czytelników. Pokochasz je!
Makaron po chińsku z kurczakiem, bambusem, kiełkami i grzybami mum
Składniki
podwójny filet z kurczaka
2 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru
marchewka
pietruszka
pół selera
papryka czerwona
kawałek pora
cebula
garść dowolnych kiełków
garść pistacji lub orzeszków ziemnych – jeśli ktoś ma alergię, to pomijamy
pokrojone pędy bambusa (można kupić w zalewie)
grzybki mun (wcześniej trzeba zalać je wodą)
pół pęczka kolendry
makaron ryżowy lub sojowy
2 łyżki oleju
3 łyżki jasnego sosu sojowego
łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
łyżeczka przyprawy 5 smaków
pół szklanki wody
Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić na dowolne kawałki, posypać przyprawą 5 smaków i odstawić na 30 min. Wszystkie warzywa pokroić w jednakowe paseczki, czosnek na drobne kawałki. Rozgrzać wok lub garnek, wlać olej i na silnie rozgrzany wrzucić kurczaka. Szybko obsmażyć. Wyciągnąć i wrzucić warzywa. Do podsmażonych warzyw dorzucić kurczaka. Smażyć jakieś 3-4 minuty. Dodać pokrojone grzybki mun, chwilę smażyć i zalać wodą. Dusić, raz na jakiś czas mieszając.
Do osobnego naczynia dać makaron, zalać wrzątkiem prosto z czajnika i lekko posolić. Na opakowaniu makaronu producent pisze, żeby gotować, ale tak też się uda. Makaron ma być twardawy, więc dwie, maksymalnie trzy minuty mu wystarczą. Makaron odcedzić i dorzucić do warzyw i kurczaka. Doprawić sosami sojowym i rybnym, solą (ostrożnie), pieprzem, dorzucić pędy bambusa i trzymać na ogniu jeszcze 4 min. Skropić sokiem z cytryny. Zestawić z ognia dorzucić kiełki, orzechy i kolendrę.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”