
Makaron spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce
Składniki na 3 porcje:
250 g makaronu spaghetti
12 sztuk szparagów
3 jajka
ocet
sól, świeżo mielony pieprz
parmezan
Wykonanie
Do trzech sporych garnków wlać wodę i zagotować ją. Gdy woda zacznie wrzeć do jednego z garnków wrzucić makaron. Wodę oczywiście posolić.
Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki, Pokroić na mniejsze kawałki. Na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu do drugiego garnka wrzucić przygotowane szparagi i trochę soli. W trzecim garnku przygotować jajka w koszulkach: do gotującej się wody wlać łyżkę octu i wsypać 1/4 łyżeczki soli. Wymieszać wodę energicznie, tak aby w środku powstał wir. Właśnie w to miejsce wbić jajko, ja robię to bezpośrednio do wody, ale niektórzy najpierw wybijają je do miseczki i dopiero wlewają do wody. Jajka gotować około 3 minut, wyciągnąć łyżką cedzakową.
Makaron ułożyć na talerzu, dodać szparagi, a na wierzch ułożyć jajko. Posypać świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Makaron spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym
Składniki
250 g makaronu spaghetti
1 cukinia
1 papryka czerwona
100 g pomidorków cherry
1 cebula
1 szklanka śmietany 30%
50 g sera żółtego
4 łyżki oliwy
oregano
sól, pieprz
Wykonanie
Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie.
Cukinię i paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych otworach.
Na oliwie zeszklić cebulę. Do cebuli dodać cukinię, paprykę i pomidorki cherry. Smażyć około 10 minut. Warzywa zalać śmietaną i dodać żółty ser. Dusić około 3 minut. Dodać ugotowany makaron spaghetti. Wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Potrawę doprawić do smaku oregano, solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”

Szpinakowe tagliatelle z łososiem
Składniki
1,5 szklanki mąki
1 duża garść szpinaku
1 jajko
1/3 łyżeczki soli + odrobina do posolenia ryby
300g fileta z łososia
2 łyżki oliwy z oliwek
100ml śmietanki 30%
4 łyżki pestek granata
pieprz do smaku
Wykonanie
Makaron. W przesianej na blat mące robimy wgłębienie, wbijamy jajko, solimy i dodajemy posiekany drobno szpinak. Siekamy całość, wyrabiamy dłońmi i wałkujemy. Cieniutkie ciasto kroimy maszynką lub nożem na szerokość ok 5-6mm. Gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rybę, doprawiamy, podlewamy śmietanką i cały czas mieszamy aż do miękkości. Łączymy z makaronem i pestkami granatu, podajemy na ciepło.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Makaron po chińsku z kurczakiem, bambusem, kiełkami i grzybami mum
Składniki
podwójny filet z kurczaka
2 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru
marchewka
pietruszka
pół selera
papryka czerwona
kawałek pora
cebula
garść dowolnych kiełków
garść pistacji lub orzeszków ziemnych – jeśli ktoś ma alergię, to pomijamy
pokrojone pędy bambusa (można kupić w zalewie)
grzybki mun (wcześniej trzeba zalać je wodą)
pół pęczka kolendry
makaron ryżowy lub sojowy
2 łyżki oleju
3 łyżki jasnego sosu sojowego
łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
łyżeczka przyprawy 5 smaków
pół szklanki wody
Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić na dowolne kawałki, posypać przyprawą 5 smaków i odstawić na 30 min. Wszystkie warzywa pokroić w jednakowe paseczki, czosnek na drobne kawałki. Rozgrzać wok lub garnek, wlać olej i na silnie rozgrzany wrzucić kurczaka. Szybko obsmażyć. Wyciągnąć i wrzucić warzywa. Do podsmażonych warzyw dorzucić kurczaka. Smażyć jakieś 3-4 minuty. Dodać pokrojone grzybki mun, chwilę smażyć i zalać wodą. Dusić, raz na jakiś czas mieszając.
Do osobnego naczynia dać makaron, zalać wrzątkiem prosto z czajnika i lekko posolić. Na opakowaniu makaronu producent pisze, żeby gotować, ale tak też się uda. Makaron ma być twardawy, więc dwie, maksymalnie trzy minuty mu wystarczą. Makaron odcedzić i dorzucić do warzyw i kurczaka. Doprawić sosami sojowym i rybnym, solą (ostrożnie), pieprzem, dorzucić pędy bambusa i trzymać na ogniu jeszcze 4 min. Skropić sokiem z cytryny. Zestawić z ognia dorzucić kiełki, orzechy i kolendrę.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”