
Zobacz na kolejnych slajdach o jakie produkty chodzi

Wycofanie niektórych partii bazylii suszonej ze względu na wykrycie bakterii Salmonella.
Zagrożenie:
W próbkach bazylii suszonej zbadanych w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Bazylia suszona może być dodawana do produktów spożywczych
i spożywana bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów gotowych do spożycia.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt: Bazylia otarta
Importer: ACOR Sp. z o.o., ul. Rawicka 43, 63-700 Krotoszyn
Zakład Konfekcjonujący: P.P.H.U. MAGRAMA, ul. Zaściankowa 48, 71-230 Szczecin
Dystrybutor: NETTO Sp. z o.o., ul. Motaniec 34, 73-108 Kobylanka
Wycofaniu od konsumentów podlegają dwie partie o numerach 19.11 oraz 19.12 oznaczone datą minimalnej trwałości: 31.08.2021
Zalecenia dla konsumentów:
Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie partie produktu, nie powinni ich spożywać.

Dobrowolne wycofanie produktu pn. Bio Cukier Kokosowy, z powodu stwierdzenia glutenu na poziomie >80 mg/kg w surowcu do jego produkcji
Zagrożenie:
W związku ze stwierdzeniem niezadeklarowanej substancji alergennej – glutenu powyżej 80 mg/kg w próbce ekologicznego cukru kokosowego importer produktu z Holandii zdecydował o wycofaniu niektórych partii z obrotu. Jedna z wycofywanych partii została dostarczona do firmy Intenson Europe sp. z o.o., która zapakowała produkt w opakowania jednostkowe o wadze 350 g i 200 g oznakowane jak wskazano poniżej. Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.
Szczegóły dotyczące produktu:
Producent – Intenson Europe sp. z o.o., Całowanie 94G, 05-480 Karczew
Produkt:
– Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191113, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
– Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191115, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191127, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią/nietolerancją na gluten nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Produkty pn. „Spring Home TYJ SPRING ROLL PASTRY”, mrożone, wskazane poniżej zawierają w swoim składzie białko mleka (kazeinę). Na etykiecie nie umieszczono jednak odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – mleka. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na mleko lub jego składniki może wywołać u nich reakcję alergenną.
Szczegóły:
Spring Home TYJ SPRING ROLL PASTRY 250 mm x 30 arkuszy
Waga: 550 g
Numer partii: wszystkie numery partii
Data minimalnej trwałości wszystkie daty minimalnej trwałości do 08/02/2023 włącznie
Spring Home TYJ SPRING ROLL PASTRY 215 mm x 40 arkuszy
Waga: 550 g
Numer partii: wszystkie numery partii
Data minimalnej trwałości wszystkie daty minimalnej trwałości do 08/02/2023 włącznie
Spring Home TYJ SPRING ROLL PASTRY 125 mm x 50 arkuszy
Waga: 250 g
Numer partii: wszystkie numery partii
Data minimalnej trwałości: wszystkie daty minimalnej trwałości do 08/02/2023 włącznie
Spring Home TYJ SPRING ROLL PASTRY 150 mm x 50 arkuszy
Waga: 400 g
Numer partii: wszystkie numery partii
Data minimalnej trwałości: wszystkie daty minimalnej trwałości do 08/02/2023 włącznie
Spring Home TYJ SPRING ROLL PASTRY 190 mm x 50 arkuszy
Waga: 550 g
Numer partii: wszystkie numery partii
Data minimalnej trwałości: wszystkie daty minimalnej trwałości do 08/02/2023 włącznie