https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Prosty deser dla każdego. Deser budyniowy z pieczonym jabłkiem [PRZEPIS]

mad
Deser budyniowy z pieczonym jabłkiem. Zobaczcie jak go zrobić.
Deser budyniowy z pieczonym jabłkiem. Zobaczcie jak go zrobić. Fot. Katarzyna Jaworek
Wystarczy dobry budyń, wafle ryżowe i jabłka i pyszny, prosty deser gotowy. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Chodzi za Wami coś słodkiego? Zobaczcie, czy nie macie w domu budyniu i jabłek! Pomysłem na prosty deser podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

Deser budyniowy z pieczonym jabłkiem [PRZEPIS]

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jabłka
  • wafle ryżowe

PRZYGOTOWANIE:
1. Jabłka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone jabłka delikatnie obrać i pokroić w małą kostkę.
2. Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować. W odlanym mleku wymieszać budyń i cukier. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty.
3. Na dno miseczek lub pucharków wrzucić część pokrojonego jabłka. Następnie wlać budyń. Na wierzchu ułożyć pozostałe jabłko. Deser posypać pokruszonymi waflami ryżowymi.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska