Chodzi za Wami coś słodkiego? Zobaczcie, czy nie macie w domu budyniu i jabłek! Pomysłem na prosty deser podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.
Deser budyniowy z pieczonym jabłkiem [PRZEPIS]
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 jabłka
- wafle ryżowe
PRZYGOTOWANIE:
1. Jabłka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone jabłka delikatnie obrać i pokroić w małą kostkę.
2. Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować. W odlanym mleku wymieszać budyń i cukier. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty.
3. Na dno miseczek lub pucharków wrzucić część pokrojonego jabłka. Następnie wlać budyń. Na wierzchu ułożyć pozostałe jabłko. Deser posypać pokruszonymi waflami ryżowymi.

Wideo