Jesienno-zimowa aura nie zawsze zachęca do spacerów, za to stwarza idealną okazję do pozostania we własnej kuchni i oddawania się kulinarnym eksperymentom. A co, jeśli tęsknisz za lokalnymi specjałami sprzedawanymi wprost z przyulicznych budek? Nic prostszego! Teraz możesz przyrządzić je samodzielnie!
Domowy street food jest dużo zdrowszy. Jak zrobić popularne dania w domu?
Czas spędzony w domu może być bardzo kreatywny i smaczny. Długie wieczory warto wykorzystać na przygotowanie swoich ulubionych dań, a nawet odtworzenie smaków potraw, jadanych w restauracjach lub kupowanych w ulicznych budkach i food truckach. Domowe street foodowe przekąski mogą być nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też dużo zdrowsze. Warzywne frytki, gyros, a może nadziewane chlebki pita? Opcji jest wiele i każda z nich z pewnością zaspokoi apetyt i oczaruje niejedno, stęsknione letnim klimatem, serce i podniebienie.
Takie przysmaki sprawdzą się też doskonale, np. podczas wieczornych seansów we własnym domowym kinie.

Pita z awokado i piersią z kurczaka [PRZEPIS]
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 2 łyżeczki Vegety Natur do indyka i dań z drobiu
- 1/2 ząbka czosnku
- pieprz czarny mielony
- 1 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki jogurty typu greckiego
- 1 łyżka natki pietruszki
- bułka pita
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokroić na paseczki, doprawić Vegetą Natur i pieprzem, smażyć na oleju na złoty kolor. Odstawić. Awokado pokroić w kostkę, zblendować, doprawić przyprawami, dodać sok z cytryny, czosnek, jogurt, natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Bułkę pita włożyć na krótko do piekarnika. Ciepłą bułkę wypełnić kurczakiem i sosem z awokado.

Frytki z batatów i ziemniaków z sosem czosnkowym [PRZEPIS]
Składniki:
- 2 bataty
- 3 ziemniaki
- oliwa z oliwek
- Vegeta Natur do pieczonych warzyw
- Vegeta Natur do frytek i chipsów
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- Vegeta Natur z czosnkiem
- pieprz
- dodatkowo: natka pietruszki, kolendra, szczypiorek
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, pokroić w słupki i umieścić w oddzielnych naczyniach. Skropić obficie oliwą z oliwek. Bataty posypać przyprawą Vegeta Natur do pieczonych warzyw i dokładnie wymieszać. Do ziemniaków dodać Vegetę Natur do frytek i chipsów, wymieszać. Warzywa ułożyć równo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać świeżo mielonym pieprzem. Piec około 30 minut w temperaturze 200 st., do miękkości. W międzyczasie przygotować sos – do miseczki dodać jogurt naturalny, łyżeczkę Vegety Natur z czosnkiem i pieprz. Wymieszać, posypać szczypiorkiem. Frytki serwować z dodatkiem natki pietruszki albo kolendry, świeżych warzyw oraz dipów, czosnkowego lub guacamole.

Gyros w aromatycznych przyprawach [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka Vegety Natur do gyrosa
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- Ogórek zielony
- 1 łyżeczka Vegety Natur do sałatek i dipów
- 1 marchewka
- 1 pomidor
- kilka liści sałaty
- zielone Pesto Genovese Podravka
- 4 tortille
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, skropić oliwą z oliwek, dodać Vegetę Natur do gyrosa i dokładnie wymieszać. Smażyć na suchej patelni do złotego koloru. Następnie przygotować sos – połączyć jogurt naturalny, posiekany szczypiorek, 1/4 startego ogórka oraz Vegetę Natur do sałatek i dipów. Pomidora i resztę ogórka pokroić w plastry. Marchewkę pokroić w cienkie paski. Środek tortilli posmarować pesto, kolejno ułożyć sałatę, pokrojone warzywa i kurczaka. Dół placka zawinąć do góry, boki złożyć ciasno do środka. Podawać z sosem jogurtowym.
