https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowa sałatka Cezar. Idealna na lunch lub kolację. Zobacz przepis

mad
Na pomysł sałatki, którą świat poznał pod nazwą Cezar wpadł Caesar Cardini, pochodzący z Włoch kucharz. Dziś istnieje wiele wersji tej popularnej sałatki. Zobacz nasz przepis.
Na pomysł sałatki, którą świat poznał pod nazwą Cezar wpadł Caesar Cardini, pochodzący z Włoch kucharz. Dziś istnieje wiele wersji tej popularnej sałatki. Zobacz nasz przepis. Fot. materiały prasowe
Sałata rzymska, grzanki i parmezan. Oto główne składniki jednej z popularniejszych sałatek na świecie. Ponoć powstała jako „coś z niczego”. Dziś istnieją różne warianty tej sałatki. Popularne są wersje z dodatkiem kurczaka, anchois lub innymi rodzajami sałaty czy sera. Zobacz nasz przepis.

Na pomysł sałatki, którą świat poznał pod nazwą Cezar wpadł Caesar Cardini, pochodzący z Włoch kucharz, który był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście Tijuana.
Wymyślił tę sałatkę w roku 1924, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się zapasy i musiał ugotować coś z tego, co mu zostało w spiżarni.

Według oryginalnej receptury do przygotowania sałatki Cezar potrzebne są:

  • sałata rzymska
  • sos Worcestershire
  • starty ser parmezan
  • grzanki
  • sól
  • oliwa o smaku czosnkowym
  • czosnek
  • ocet winny
  • sok z cytryny
  • surowe jajko
  • świeżo starty pieprz

My proponujemy nieco inna, ale nie mniej smaczna wersję tej sałatki.

Domowa sałatka Cezar

Składniki:

  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mała gałązka rozmarynu
  • starty ser żółty np. Gouda
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy

Sos:

  • 1 żółtko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 35 g startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 4 kromki pszennego chleba tostowego ( np. Dan Cake)
  • łyżka masła

Przygotowanie:
Sałatę dzielimy na listki, myjemy, osuszamy i rwiemy na 2-3 cm kawałki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i pozostawiamy w całości. Posypujemy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami po czym smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Ściągamy pierś z patelni i odstawiamy, aby „odpoczęła”.
W małej miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą jedno żółtko, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jogurt i starty parmezan. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 10 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło, a kromki chleba tostowego kroimy w kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Czas na połączenie wszystkich składników. Do dużej miski wsypujemy sałatę, pokrojoną w paski pierś z kurczaka, listki rozmarynu i starty ser Gouda. Całość polewamy sosem i posypujemy grzankami.
Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska