Na pomysł sałatki, którą świat poznał pod nazwą Cezar wpadł Caesar Cardini, pochodzący z Włoch kucharz, który był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście Tijuana.
Wymyślił tę sałatkę w roku 1924, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się zapasy i musiał ugotować coś z tego, co mu zostało w spiżarni.
Według oryginalnej receptury do przygotowania sałatki Cezar potrzebne są:
- sałata rzymska
- sos Worcestershire
- starty ser parmezan
- grzanki
- sól
- oliwa o smaku czosnkowym
- czosnek
- ocet winny
- sok z cytryny
- surowe jajko
- świeżo starty pieprz
My proponujemy nieco inna, ale nie mniej smaczna wersję tej sałatki.
Domowa sałatka Cezar
Składniki:
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mała gałązka rozmarynu
- starty ser żółty np. Gouda
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
Sos:
- 1 żółtko
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 35 g startego parmezanu
- sól, pieprz
- sok z ćwiartki cytryny
- 4 kromki pszennego chleba tostowego ( np. Dan Cake)
- łyżka masła
Przygotowanie:
Sałatę dzielimy na listki, myjemy, osuszamy i rwiemy na 2-3 cm kawałki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i pozostawiamy w całości. Posypujemy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami po czym smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Ściągamy pierś z patelni i odstawiamy, aby „odpoczęła”.
W małej miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą jedno żółtko, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jogurt i starty parmezan. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 10 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło, a kromki chleba tostowego kroimy w kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Czas na połączenie wszystkich składników. Do dużej miski wsypujemy sałatę, pokrojoną w paski pierś z kurczaka, listki rozmarynu i starty ser Gouda. Całość polewamy sosem i posypujemy grzankami.
Smacznego!
