Spis treści
Latem naszym sprzymierzeńcem są wysokie temperatury, ponieważ w upalne dni chętnie sięgamy po lekkie sałatki i szklankę zimnej wody, a rzadziej mamy ochotę na tłuste mięsa i kaloryczne napoje.
Sałatki z owoców i warzyw nie tylko mają pozytywny wpływ na naszą urodę i zdrowie, ale także są bardzo proste w przygotowaniu, zatem potrzebujemy tylko chwili na przyrządzenie pysznego, dietetycznego lunchu.
![Grzegorz Łapanowski.](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d6/24/6645eb7f70751_o,size,380x238,q,71,h,4516f9.jpg)
Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca lekkie sałatki na lato:
Sałatka z kozim serem i kolorowymi pomidorami
![Sałatka z kozim serem i kolorowymi pomidorami.](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/8c/95/6645eaae19099_o,size,380x238,q,71,h,18b45a.jpg)
Składniki
- 2 garście różnych sałat, np. musztardowca, mizuny, sałaty dębolistnej, rukoli, rukwi wodnej
- pomidory w różnych kolorach
- 1 czerwona cebula
- twarożek z koziego mleka
- cukier
- Tabasco Original
- cytryna
- oliwa
- pieprz i sól
Wykonanie
Sałaty dokładnie umyj, w razie potrzeby porwij na mniejsze kawałki. Cebulę i jednego niedużego pomidora bardzo drobno posiekaj. Następnie sporządź dressing do sałaty z soku z cytryny, cukru, sosu Tabasco oraz oliwy. Dopraw dressing do smaku solą i pieprzem. Część pomidorów pokrój w cząstki, część w plastry (różnorodność form jak najbardziej wskazana). Sałaty, pomidory i kozi twaróg polej dressingiem. Możesz udekorować sałatkę listkami świeżych ziół.
Sałatka z ogórka i rzodkiewek w delikatnym dressingu na bazie sosu sojowego
![Sałatka z ogórka i rzodkiewek w delikatnym dressingu na bazie sosu sojowego.](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/72/42/6645eb0761ae6_o,size,380x238,q,71,h,7efa25.jpg)
Składniki:
- 2 ogórki zielone
- 1 pęczek rzodkiewek
- limonka
- 1 mała marchew
- kolendra lub natka pietruszki
- szczypior
- brązowy cukier
- sos sojowy Kikkoman
- olej rzepakowy
Wykonanie
Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą. Obierz ogórki ze skórki przy użyciu obieraczki pozostawiając część skóry. Na mandolinie, lub przy pomocy ostrego noża potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości.
Przygotuj dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy Kikkoman, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise. Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami.
Sałatka z letnich liści sałat i kwiatów z ostrym dressingiem
![Sałatka z letnich liści sałat i kwiatów z ostrym dressingiem.](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/62/a0/6645eb5b8e1fe_o,size,380x238,q,71,h,bb01e3.jpg)
Składniki
- 2-3 garście letnich liści różnych sałat: np.: dębolistnej, karbowanej, rukoli, musztardowca, masłowej
- Kilka kwiatów nasturcji
- Kilka kwiatów bratków
- Kilka kwiatów nagietka
- 2 łyżki dobrej musztardy
- 2 łyżki miodu
- 10-12 łyżek oleju rzepakowego
- Kilkanaście kropel sosu Tabasco Garlic
- 2 łyżki soku z cytryny
- Szczypta soli i pieprzu
Wykonanie
Musztardę i miód rozetrzeć z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i Tabasco Garlic. Powoli dolewać olej. Mieszać do momentu, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Liście sałat i kwiaty delikatnie opłukać i osuszyć. Z nagietka oderwać płatki. Wymieszać i polać obficie dressingiem.
![od 7 lat](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/7.webp)
Deser z mrożonymi brzoskwiniami. Ten patent to hit!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?