Spis treści
Możliwości wykorzystania kurczaka w kuchni są niemalże nieskończone – w zależności od sposobu przyrządzenia świetnie pasuje do makaronów, wrapów, sałatek czy zapiekanek. Jednym z jego największych atutów jest jednak to, że dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, co czyni go świetną opcją dania do zabrania „na wynos” do szkoły lub pracy. Najlepsze propozycje na lunch z kurczakiem wybrał Tomasz Strzelczyk (ODDASZFARTUCHA), twórca kanału YouTube, autor książek kulinarnych oraz ekspert marki Instant Pot.
Sałatka z kurczakiem rodem z Dalekiego Wschodu
Pierwszą propozycją, która idealnie sprawdzi się na wiosenny lunch, jest sałatka inspirowana smakami Azji. Kurczak marynowany w sosie sojowym z imbirem, podany z dzikim ryżem i czerwoną pomarańczą zachwyca swoimi kolorami, jednocześnie dostarczając organizmowi cennych składników odżywczych. Wszystkie elementy dania możesz przygotować wieczorem, aby następnego dnia cieszyć się zdrowym lunchem w kilka minut.
Składniki:
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 680 g piersi z kurczaka
- łyżka oleju
- pół szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
Dressing:
- 2 łyżki octu ryżowego
- łyżka sosu sojowego
- łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- olej
- pieprz
Do podania:
- dziki ryż (ewentualnie komosa ryżowa lub kuskus)
- sałata rzymska
- czerwona kapusta
- czerwona pomarańcza
- orzechy
Wykonanie
Przygotowanie marynaty zacznij od wymieszania w misce sosu sojowego, oleju sezamowego, octu i imbiru. Przełóż do mieszanki pokrojone w paski kawałki kurczaka i marynuj przez minimum 30 minut w lodówce. W tym czasie połącz ze sobą w niewielkim naczyniu składniki na dressing, poszarp zieleninę i odstaw ją na bok. Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju, a gdy będzie równomiernie zarumienione, dodaj do niego bulion i marynatę. Gotuj pod przykryciem przez kilka minut, aż sos się zredukuje.
Korzystając z multicookera, najpierw użyj funkcji smażenia, a następnie gotowania pod ciśnieniem – nastaw sprzęt na około 6 minut. Po wyjęciu mięsa, w tym samym naczyniu możesz przygotować także ryż. Jeśli postawisz na jego dziką odmianę czas obróbki termicznej wyniesie 35 minut (łącznie z 10-minutowym uwalnianiem się pary), natomiast biały będzie gotowy już po 8 minutach. To proste rozwiązanie pozwoli ograniczyć ilość naczyń do zmywania.
Kurczaka podawaj w towarzystwie ryżu, z zieleniną i kawałkami pomarańczy. Całość posyp prażonymi orzechami, posiekaną kolendrą i polej dressingiem.
Kurczak à la caprese
Drugą propozycją jest wariacja na temat sałatki caprese – popularnego dania kuchni włoskiej. Ta delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu potrawa opiera się tylko na trzech składnikach: mozzarelli, świeżych pomidorach i bazylii. W lunchowej wersji potrawki inspirowanej caprese, surowe pomidory zastąp tymi z puszki i ugotuj w nich kurczaka. To świetny pomysł na sycący, ale wciąż lekki posiłek.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- puszka krojonych pomidorów
- ser mozzarella w zalewie (w kulkach lub poszarpany na małe kawałki)
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- bazylia
- sól i pieprz
Wykonanie
Pokrój kurczaka w kostkę o krawędzi około 2,5 cm i wrzuć na głęboką patelnię. Dodaj pomidory (z zalewą!) i gotuj całość pod przykryciem przez 30-35 minut, aż kurczak będzie miękki. Jeśli przygotowujesz danie w urządzeniu wielofunkcyjnym z opcją szybkowaru, ustaw czas na 5 minut, a następnie pozwól uwalniać się parze przez następne 10 minut. Za pomocą głębokiej łyżki wyłóż kurczaka na talerz, dodaj mozzarellę i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Skrop danie oliwą, octem balsamicznym i przystrój świeżo posiekaną bazylią. Potrawka doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i z chrupiącą bagietką.
Cytrusowy makaron pełen świeżości
Ostatnią propozycją jest lekkie danie na bazie makaronu orzo o orzeźwiającej, cytrynowo-miętowej nucie. Orzo to po włosku „jęczmień”, ale także nazwa makaronu, który swoim wyglądem przypomina ziarenka ryżu. Jest prosty w przygotowaniu, a w połączeniu z kurczakiem, świeżą rukolą, fetą i cytryną smakuje wprost obłędnie. Świetnie sprawdzi się w wiosennym menu opartym na sezonowych warzywach – rukolę możesz wymienić na świeży szpinak, dodać szparagi, a miętę zastąpić innymi ziołami.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- średnia cebula (pokrojona w piórka),
- 6 ząbków czosnku (drobno posiekanych),
- 340 g udek z kurczaka bez kości
- szklanka makaronu orzo
- 1 i ¾ szklanki bulionu drobiowego
- rukola
- łyżka skórki z cytryny + łyżka soku z cytryny
- mięta
- ser feta
- sól i pieprz
Wykonanie
W garnku lub naczyniu multicookera rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę doprawioną szczyptą soli. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek, a po chwili także pokrojonego w kawałki kurczaka i makaron. Zalej całość bulionem i dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 15 minut na małym ogniu.
Z kolei w multicookerze z funkcją gotowania pod ciśnieniem, makaron i mięso będą gotowe już po 6 minutach. Po tym czasie odczekaj chwilę, aż całość lekko przestygnie i wrzuć do garnka świeżo posiekaną miętę, rukolę, skórkę oraz sok z cytryny, sól i pieprz. Połącz wszystko za pomocą łyżki. Makaron podawaj z pokruszoną fetą.