MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad: chrupiący kurczak w chipsach [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Chrupiący kurczak w chipsach. Zobaczcie przepis!
Chrupiący kurczak w chipsach. Zobaczcie przepis! Fot. Paulina Nosek
Macie ochotę na nietypowy obiad lub przekąskę? Zróbcie kurczaka w chipsach! Danie to zasmakuje nie tylko najmłodszym! Zobaczcie przepis!

Chrupiący kurczak w chipsach [PRZEPIS]

Chrupiący kurczak w chipsach.
Chrupiący kurczak w chipsach. Fot. Paulina Nosek

 
Składniki na kurczaka: 

  • 8 udek z kurczaka 
  • duża paczka ulubionych chipsów 
  • 2 jajka 
  • 5 łyżek mąki 
  • pół łyżeczki soli 
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 
  • pół łyżeczki chilli 

 
Składniki na sos do kurczaka: 

  • 4 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki ostrej musztardy 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól do smaku 

 
Wykonanie
Udka luzujemy z kości, rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny, najlepiej na całą noc. Chipsy rozdrabniamy i mieszamy z mąką. W misce roztrzepujemy jajka, wcześniej doprawione mięso panierujemy w jajku a następnie w chipsach.
W wersji mniej kalorycznej - pieczemy przez czterdzieści minut w 180 stopniach na papierze do pieczenia lub możemy usmażyć jak kotlety na oleju. 
Podajemy z sosem majonezowo-musztardowym. 
Przepis Pauliny Nosek

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska