Chrupiący kurczak w chipsach [PRZEPIS]

Składniki na kurczaka:
- 8 udek z kurczaka
- duża paczka ulubionych chipsów
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- pół łyżeczki chilli
Składniki na sos do kurczaka:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
Wykonanie
Udka luzujemy z kości, rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny, najlepiej na całą noc. Chipsy rozdrabniamy i mieszamy z mąką. W misce roztrzepujemy jajka, wcześniej doprawione mięso panierujemy w jajku a następnie w chipsach.
W wersji mniej kalorycznej - pieczemy przez czterdzieści minut w 180 stopniach na papierze do pieczenia lub możemy usmażyć jak kotlety na oleju.
Podajemy z sosem majonezowo-musztardowym.
Przepis Pauliny Nosek

Wideo