Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami. Czas poczuć ją nie tylko w powietrzu, ale także na… kubkach smakowych! Przedstawiamy 3 dania, które sprawią, że wiosna zagości także na Waszych talerzach!

Fritatta z patelni - brukselki z groszkiem pod serową pierzynką [PRZEPIS]
Składniki:
- 200 g świeżych brukselek
- 100 g surowego groszku (może być mrożony)
- 6 jajek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 150 g sera Aldamer MSM Mońki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Brukselki dokładnie umyć, oderwać zewnętrzne listki, odciąć twarde końcówki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Groszek opłukać, osuszyć i podgotować na parze (lub w wodzie) na półtwardo. Na dużej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ugotowane brukselki wraz z groszkiem i chwilę razem podsmażyć. Jajka roztrzepać i dodać przyprawy. Wylać na patelnię przykrywając warzywa i smażyć na wolnym ogniu około 3 minuty nie mieszając. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać się po brzegach, posypać serem startym na grubych oczkach. Zapiec „od góry” w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Gotową frittatę podawać ze świeżym pieczywem lub ulubioną sałatką ze świeżych warzyw.

Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo-śmietanowym [PRZEPIS]
Składniki na ciasto naleśnikowe ze szpinakiem:
- 300 ml mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, cukier do smaku
- garść młodego szpinaku
- olej do smażenia
Wykonanie naleśników:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać posiekany szpinak i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju.
Składniki na farsz do naleśników:
- 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
- 200 g młodego szpinaku
- 7 ząbków czosnku
- pieprz grubo mielony do smaku
Dodatkowo
klarowane masło do podsmażenia naleśników
Wykonanie:
Posiekany szpinak wymieszać z serem żółty startym na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, pieprz do smaku i wymieszać.
Składniki na sos:
- 2 szt. serka topionego kremowego MSM Mońki 100g .
- 150 ml kwaśnej śmietany 12%
- pieprz czarny do smaku
Wykonanie sosu
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Złożenie naleśników
Na każdy usmażony naleśnik nałożyć farsz, zwinąć i podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
Podawać z sosem serowo-śmietanowym.

Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi [PRZEPIS]
Składniki
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- 5 szklanek wody
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
- 300 g sera Gouda MSM Mońki
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 mały pęczek świeżego tymianku
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Wykonanie:
Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.
Smacznego!
