Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysły na wiosenne dania. Poczuj powiew wiosny na swoim… talerzu! [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Poczuj powiew wiosny na swoim… talerzu! Zobacz przepisy na trzy dania, dzięki którym z pewnością poczujemy wiosnę.
Poczuj powiew wiosny na swoim… talerzu! Zobacz przepisy na trzy dania, dzięki którym z pewnością poczujemy wiosnę. Fot. 123 RF
Fritatta z patelni - brukselki z groszkiem pod serową pierzynką, naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo- śmietanowym i polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi to pomysły na trzy dania, dzięki którym wiosna szybciej zagości w… naszej kuchni. Zobaczcie przepisy!

Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami. Czas poczuć ją nie tylko w powietrzu, ale także na… kubkach smakowych! Przedstawiamy 3 dania, które sprawią, że wiosna zagości także na Waszych talerzach!

Fritatta z patelni -  brukselki z groszkiem pod serową pierzynką.
Fritatta z patelni - brukselki z groszkiem pod serową pierzynką. Fot. 123 RF

Fritatta z patelni - brukselki z groszkiem pod serową pierzynką [PRZEPIS]

Składniki:

  • 200 g świeżych brukselek
  • 100 g surowego groszku (może być mrożony)
  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 150 g sera Aldamer MSM Mońki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Brukselki dokładnie umyć, oderwać zewnętrzne listki, odciąć twarde końcówki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Groszek opłukać, osuszyć i podgotować na parze (lub w wodzie) na półtwardo. Na dużej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ugotowane brukselki wraz z groszkiem i chwilę razem podsmażyć. Jajka roztrzepać i dodać przyprawy. Wylać na patelnię przykrywając warzywa i smażyć na wolnym ogniu około 3 minuty nie mieszając. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać się po brzegach, posypać serem startym na grubych oczkach. Zapiec „od góry” w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Gotową frittatę podawać ze świeżym pieczywem lub ulubioną sałatką ze świeżych warzyw.

Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo-śmietanowym.
Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo-śmietanowym.

Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo-śmietanowym [PRZEPIS]

Składniki na ciasto naleśnikowe ze szpinakiem:

  • 300 ml mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól, cukier do smaku
  • garść młodego szpinaku
  • olej do smażenia

Wykonanie naleśników:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać posiekany szpinak i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju.

Składniki na farsz do naleśników:

  • 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
  • 200 g młodego szpinaku
  • 7 ząbków czosnku
  • pieprz grubo mielony do smaku

Dodatkowo
klarowane masło do podsmażenia naleśników

Wykonanie:
Posiekany szpinak wymieszać z serem żółty startym na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, pieprz do smaku i wymieszać.

Składniki na sos:

  • 2 szt. serka topionego kremowego MSM Mońki 100g .
  • 150 ml kwaśnej śmietany 12%
  • pieprz czarny do smaku

Wykonanie sosu
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Złożenie naleśników
Na każdy usmażony naleśnik nałożyć farsz, zwinąć i podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
Podawać z sosem serowo-śmietanowym.

Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi.
Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi. Fot. 123 RF

Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 5 szklanek wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 300 g sera Gouda MSM Mońki
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mały pęczek świeżego tymianku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Wykonanie:
Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.
Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska