PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić pyszne pączki na TŁUSTY CZWARTEK 2016? [PRZEPIS, SKŁADNIKI]

Marian Satała/TM
PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić dobre pączki na TŁUSTY CZWARTEK 2016? [PRZEPIS, SKŁADNIKI]
Przepis na pączki 2016. Tłusty czwartek 2016 już 4 lutego. Jak zrobić dobre pączki? Jaki jest najlepszy przepis na pyszne pączki? Tajemnicę zdradza Zbigniew Handziak, mistrz cukierniczy z "Hawełki". W tłusty czwartek jego wyroby mają wielkie wzięcie. Jak zrobić pyszne pączki? Sprawdź przepis i zobacz, jakie składniki używa mistrz cukierniczy. Zobacz nasze filmy.

Tłusty Czwartek. Gdzie są najlepsze pączki w Krakowie?

PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić dobre pączki? [PRZEPIS, SKŁADNIKI, FILM, TŁUSTY CZWARTEK 2016]

Pączek to niemal w całości wytwór rąk ludzkich. Tylko jedną rzecz robi maszyna: ciasto drożdżowe. Potem mistrz Zbigniew Handziak bierze wszystko w swoje ręce.

PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić pyszne pączki [PRZEPIS, SKŁADNIKI]


PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2016

Najpierw porcjuje ciasto, czyli mówiąc językiem fachowców - robi kęsy. Następnie toczy z nich kształtne kule. Układa je na desce, posypuje odrobiną mąki, przykrywa lnianym płótnem i wkłada do specjalnego piekarnika. W nim wyrastają.

PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić pyszne pączki [PRZEPIS, SKŁADNIKI]

PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2016
Kolejny etap to smażenie pączków w wannie z rozgrzanym tłuszczem. Przebywają tam około sześciu minut. Mistrz wyciąga je na specjalnym sicie i przy pomocy zmyślnej maszyny szprycuje różaną konfiturą.

PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić pyszne pączki [PRZEPIS, SKŁADNIKI]

PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2016
Potem już tylko lukier lub cukier puder i pączek gotowy. Ma około 360 kalorii. Smacznego!

PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić pyszne pączki [PRZEPIS, SKŁADNIKI]

PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2016
Tradycyjnie pączki w Polsce smaży się na smalcu i takie są podobno najsmaczniejsze. Kucharze zalecają smażenie na mieszaninie smalcu z olejem przeznaczonym do głębokiego smażenia w stosunku 2:1. Znakomicie do smażenia pączków nadają się także tzw. frytury kulinarne, które powstają na bazie oleju palmowego. Tłuszcz palmowy zawiera przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, a tylko śladowe ilości kwasów nienasyconych.

PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić pyszne pączki [PRZEPIS, SKŁADNIKI]
1 pączek ma tyle kalorii co 100-gramowy kotlet schabowy czy 100 g pełnotłustego sera żółtego.

Dla porównania 100 g mandarynek zawiera tylko 22 kcal, a brukselka 110 kcal. Średniej wielkości pączek, o wadze 70 g, zawiera ok. 50 g węglowodanów, ok. 5 g białka, 1 g błonnika oraz tłuszcz - od 10 do 15 g. Zawartość tłuszczu w pączkach zależy od tego, jaki dobierzemy tłuszcz do ich smażenia oraz od wybranej techniki smażenia.

PĄCZKI PRZEPIS. Jak zrobić dobre pączki? [PRZEPIS, SKŁADNIKI, FILM, TŁUSTY CZWARTEK 2016]

Przepis na pączki a'la Wiesia
10 dag drożdży rozpuścić w 1/4 l mleka, ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki. Przykryć rozczyn i odstawić na ok. 10 min. Oddzielić żółtka od białek. Do 10 żółtek wsypać 15 dag cukru i utrzeć do białości. Wsypać 1 kg mąki, wlać drożdże i resztę mleka (ok. 250 ml), wyrobić ciasto. 2 łyżki roztopionego masła dodać do ciasta, dodać też kieliszek spirytusu i chwilę wszystko wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2016
Gdy wyrośnie do podwójnej objętości, formować kulki wielkości pięści i smażyć na smalcu.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

d
domki nad morzem balfala

Ostatnio wyczytałam, że pączki zaczynamy piec najlepiej w temperaturze 180 stopni. Oczywiście w domu nie mam termometru kuchennego - ale i na to znalazła się rada. Moja babcia wkładała do tłuszczu drewniany patyczek - w momencie kiedy zaczęły się spod niego wydobywać małe bąbelki, znaczyło to, że tłuszcz był gotowy

Dodaj ogłoszenie