Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na grilla – grillowane pieczarki. Pyszne warzywne przekąski z rusztu [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Zobaczcie przepisy na pyszne pieczarki z grilla.
Zobaczcie przepisy na pyszne pieczarki z grilla.
Czy pieczarki można grillować? Oczywiście! Pieczarki z grilla to pyszna przekąska prosto z rusztu. Mamy dla Was przepisy na pieczarki z kozim serem, pieczarki nadziewane serem mozzarella i suszonymi pomidorami, pieczarki nadziewane boczkiem i szpinakiem i pieczarki portobello z grilla.

Pieczarki to doskonała propozycja na grilla! Jeżeli znudziły Ci się kiełbasy, karkówki i szaszłyki – zrób grillowane pieczarki.

Spis treści

Pieczarki z kozim serem na grilla [PRZEPIS]

Składniki:

  • 5 dużych pieczarek
  • 70 g sera koziego twarogowego
  • 100 g papryki świeżej
  • starty ząbek czosnku
  • bazylia
  • pieprz

Sposób wykonania:
Pieczarki umyć, odkroić ich trzon od kapelusza. Trzonek posiekać.
Ser kozi pokroić w drobną kostkę i wymieszać z pokrojonymi trzonkami, odrobiną czosnku i przyprawiamy: bazylią i pieprzem.
Wypełnić masą pieczarki. Grillować około 10 minut.

Pieczarki nadziewane serem mozzarella i suszonymi pomidorami na grilla [PRZEPIS]

Składniki:

  • ½ kg dużych pieczarek
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 100 g pesto bazyliowego
  • 3 kulki sera mozarella
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Pieczarki umyć, a następnie odciąć ich nóżki, zostawiając tylko same kapelusze.
Oliwę wymieszać z czosnkiem, a następnie posmarować nią pieczarki.
Mozzarellę zetrzeć na tarce i umieścić wewnątrz kapelusza.
Do środka włożyć suszonego pomidora, nałożyć pół łyżeczki pesto, przykryć mozarellą, znowu pesto bazyliowe i pomidor suszony.
Grillować 10-15 minut do momentu rozpuszczenia się sera.

Pieczarki nadziewane boczkiem i szpinakiem [PRZEPIS]

Składniki:

  • ½ kg pieczarek dużych
  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 100 g boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera żółtego startego na grubych oczkach

Sposób wykonania:
Pieczarki umyć, a następnie odciąć ich nóżki, zostawiając tylko same kapelusze.
Boczek, cebulę, czosnek i nóżki z pieczarek pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju na złoty kolor.
Przesmażone składniki zdjąć z ognia, dodać do nich ser i posiekane liście szpinaku – wszystko razem wymieszać.
Pieczarki nadziać farszem, grillować 10 minut.

Rozpocznij sezon grillowy

Materiały promocyjne partnera

Pieczarki portobello z grilla [PRZEPIS]

Składniki:

  • 10 pieczarek portobello
  • 0,2 kg sera koziego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ½ pęczka kolendry
  • 150 ml łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 2 cebule czerwone
  • 0,5 kg pomidorów koktajlowych
  • 0,1 kg czarnych oliwek bez pestek
  • kilka listków mięty
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • szczypta cukru

Sposób wykonania:
Czosnek drobno posiekać, natkę pietruszki także drobno posiekać, wymieszać wszystko z połową oliwy, solą i pieprzem.
Z pieczarek odciąć nóżki. Skropić z obu stron olejem ziołowym. Podprażone na 4 łyżkach oliwy orzechy grubo posiekać. Obraną cebulę drobno posiekać. Umyte pomidory osuszyć i grubo pokroić w kostkę. Oliwki grubo posiekać. Liście mięty także drobno posiekać. Orzechy wymieszać z cebulą, pomidorami, oliwkami, miętą, solą i pieprzem. Pozostałą oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier wymieszać na winegret.
Grzyby położyć na gorącym zamykanym grillu i piec przez 15-20 min, obracając kilka razy. Na tym położyć ugrillowane kapelusze portobello.
Warzywa wymieszać z winegretem i nadziać tym kapelusze grzybów. Posypać także pokruszonym serem, doprawić solą i pieprzem, podawać od razu.

Źródło przepisu: Michał Biernat, Dwór Korona Karkonoszy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska