Przepisy na sałatki, które zawsze warto przygotować. TOP 15 pysznych sałatek dla każdego
Szpinakowa sałatka z pomarańczą i burakiem [PRZEPIS]
Składniki:
300 g młodych liści szpinaku
1 burak gotowany
½ bulwy kopru włoskiego
2 pomarańcze
50 g sera koziego
50 g orzechów włoskich
1 łyżka miodu
½ łyżeczki Chili z Indii Knorr
1 opakowanie Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Orzechy wymieszaj w misce z łyżką miodu i chili. Możesz je również delikatnie posolić. Następnie rozłóż orzechy na blasze do pieczenia, na pergaminie i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 5-7 minut. Poczekaj do momentu, aż miód ulegnie karmelizacji. Po tym czasie orzechy odstaw do ostygnięcia.
Pomarańcze sparz, osusz, otrzyj ze skórki i wytnij z nich cząstki. Upieczonego wcześniej buraka oraz koper włoski zetrzyj na tarce.
W misce połącz oliwę z oliwek z trzema łyżkami wody lub soku, który powstał na skutek wycinania pomarańczy. Wsyp saszetkę Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr.
Przygotuj duży półmisek. Rozłóż na nim liście szpinaku, pomarańcze, kawałki koziego sera, plastry buraka, kopru włoskiego oraz orzechy. Sałatkę polej sosem.