Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Najlepsze ogórki kiszone na zimę [PRZEPIS]

Justyna Kalemba
pixabay.com
Sprawdzony przepis na domowe ogórki kiszone. Najlepsze na zimę!

Justyna Kalemba z Brzezinki nie wyobraża sobie zimy bez własnych przetworów. Gdy we wrześniu patrzy na pełną spiżarkę, jest z siebie naprawdę dumna. Przygotowania rozpoczyna już wczesną wiosną sadząc w ogródku pomidory, paprykę, ogórki, cukinie...
– Tylko wtedy mam pewność, że warzywa pozbawione są chemii i wyjdą znakomicie. Ogórki i paprykę robię tak, jak nauczyła mnie mama. Tak przygotowane przetwory będą dobre nawet za rok!

Składniki

  • twarde, małe ogórki
  • czosnek
  • chrzan
  • koper
  • sól
  • liście dębu lub/i porzeczki


Wykonanie

Ogórki (ilość według uznania, ale na litrowy słoik wchodzi około pół kilograma) namoczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie. W tym czasie wyparzyć słoiki i włożyć do każdego po kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu, koper i liście dębu lub porzeczki. Wyczyszczone ogórki wkładać pionowo do słoika. Zalać wrzącą wodą z dodatkiem soli (na litr wody - łyżka soli). Dokładnie zamknąć i postawić słoiki do góry dnem, żeby zakrętka dobrze zassała. Ustawić słoiki w ciemnym i chłodnym miejscu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska