Justyna Kalemba z Brzezinki nie wyobraża sobie zimy bez własnych przetworów. Gdy we wrześniu patrzy na pełną spiżarkę, jest z siebie naprawdę dumna. Przygotowania rozpoczyna już wczesną wiosną sadząc w ogródku pomidory, paprykę, ogórki, cukinie...
– Tylko wtedy mam pewność, że warzywa pozbawione są chemii i wyjdą znakomicie. Ogórki i paprykę robię tak, jak nauczyła mnie mama. Tak przygotowane przetwory będą dobre nawet za rok!
Składniki
- twarde, małe ogórki
- czosnek
- chrzan
- koper
- sól
- liście dębu lub/i porzeczki
Wykonanie
Ogórki (ilość według uznania, ale na litrowy słoik wchodzi około pół kilograma) namoczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie. W tym czasie wyparzyć słoiki i włożyć do każdego po kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu, koper i liście dębu lub porzeczki. Wyczyszczone ogórki wkładać pionowo do słoika. Zalać wrzącą wodą z dodatkiem soli (na litr wody - łyżka soli). Dokładnie zamknąć i postawić słoiki do góry dnem, żeby zakrętka dobrze zassała. Ustawić słoiki w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zobacz koniecznie najlepsze przepisy naszych Czytelników na domowe przetwory:
Najlepsze przetwory z ogórków gruntowych
Przetwory z pomidorów: przeciery, ketchupy, sosy, pomidory suszone w oliwie
Sałatki na zimę do słoika. TOP 10 sprawdzonych przepisów
TOP 10 przetworów z owoców
