Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Proste koreczki z ogórków [PRZEPIS]

mad
123 rf
Szybki i prosty przepis na koreczki z ogórków na zimę.

Czas na przetwory! Koreczki z ogórków smakują wyśmienicie i robi się je bardzo prosto. Przepis poleca Iwona Łabędź.

Składniki

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 1 kg cebuli
  • 2 szklanki octu
  • 5 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do grila
  • koper (łodyga z kwiatem)
  • gorczyca
  • natka pietruszki (cała z łodygą)
  • 3 łyżki soli

Wykonanie
Ogórki dokładnie wymyć i pokroić w bardzo grube plastry ( 1,5-2 cm). Posolić i zostawić na dwie godziny żeby zmiękły.
Cebulę pokroić w cienkie plasterki, posolić i również zostawiamy na dwie godziny.
Z octu, wody, soli, cukru i przyprawy do grilla zagotować zalewę.
Do wyparzonych słoików, na spód włożyć koper, trochę cebuli, natkę i pokrojone ogórki osączone z soku.
Do każdego słoika wsypać 1 łyżeczkę gorczycy. Wszystkie składniki zalać gorącą zalewą. Mocno zakręcić. Nie pasteryzować.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska