Czas na przetwory! Koreczki z ogórków smakują wyśmienicie i robi się je bardzo prosto. Przepis poleca Iwona Łabędź.
Składniki
- 4 kg ogórków gruntowych
- 1 kg cebuli
- 2 szklanki octu
- 5 szklanki wody
- 3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do grila
- koper (łodyga z kwiatem)
- gorczyca
- natka pietruszki (cała z łodygą)
- 3 łyżki soli
Wykonanie
Ogórki dokładnie wymyć i pokroić w bardzo grube plastry ( 1,5-2 cm). Posolić i zostawić na dwie godziny żeby zmiękły.
Cebulę pokroić w cienkie plasterki, posolić i również zostawiamy na dwie godziny.
Z octu, wody, soli, cukru i przyprawy do grilla zagotować zalewę.
Do wyparzonych słoików, na spód włożyć koper, trochę cebuli, natkę i pokrojone ogórki osączone z soku.
Do każdego słoika wsypać 1 łyżeczkę gorczycy. Wszystkie składniki zalać gorącą zalewą. Mocno zakręcić. Nie pasteryzować.
Zobacz koniecznie:TOP 7 zdrowych koktajli naszych Czytelników
Zobacz koniecznie:TOP 10 przekąsek do piwa na mundial
Zobacz też:Przepisy na dania z bobem naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN