Tak przygotowane jabłka będą doskonałym dodatkiem do ciast, deserów czy naleśników. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Marta Góra z Krakowa.
Składniki
- dowolna ilość jabłek (tylko papierówki lub antonówki)
- cukier - 15 dag na 1kg obranych i pokrojonych jabłek
Wykonanie
Jabłka obieramy, pozbywamy się środka i kroimy na dowolne kawałki.
Wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem w ilości jw. i mieszamy.
Jabłka odstawiamy na 2-3 dni, mieszając często (gdy sobie przypomnimy lub „znajdujemy się w pobliżu”).
Po 2 lub 3 dniach (lub wcześniej, jeśli widzimy, że lekko zaczynają fermentować) zagotowujemy i gotujemy, aż będą szkliste, ale widoczne będą kawałki jabłek w całej masie jabłkowej.
Wkładamy do umytych i wyparzonych, suchych słoików (nie pod brzeg, ale zostawiając 2-3 cm od brzegu)
Pasteryzujemy w piekarniku, najpierw w 150 potem w 100 stopniach, razem około godziny.
