Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory z owoców. Jabłka na zimę do słoika: do szarlotki, naleśników, ryżu, makaronu lub po prostu do jedzenia [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Jabłka na zimę do słoika. Zobacz, jak je zrobić!
Jabłka na zimę do słoika. Zobacz, jak je zrobić! Fot. Marta Góra
Jedno jabłko z wieczora i nie potrzeba doktora! Tak mawiały nasze babcie i miały absolutną rację. Jabłka są zdrowe, pyszne i pełne witamin. Sięgajmy po nie jak najczęściej. Jak przygotować jabłka na zimę? Podpowiada nasza Czytelniczka.

Tak przygotowane jabłka będą doskonałym dodatkiem do ciast, deserów czy naleśników. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Marta Góra z Krakowa.

Składniki

  • dowolna ilość jabłek (tylko papierówki lub antonówki) 
  • cukier - 15 dag na 1kg obranych i pokrojonych jabłek 

Wykonanie
Jabłka obieramy, pozbywamy się środka i kroimy na dowolne kawałki. 
Wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem w ilości jw. i mieszamy.
Jabłka odstawiamy na 2-3 dni, mieszając często  (gdy sobie przypomnimy lub „znajdujemy się w pobliżu”). 
Po 2 lub 3 dniach (lub wcześniej, jeśli widzimy, że lekko zaczynają fermentować) zagotowujemy i gotujemy, aż będą szkliste, ale widoczne będą kawałki jabłek w całej masie jabłkowej. 
Wkładamy do umytych i wyparzonych, suchych słoików (nie pod brzeg, ale zostawiając 2-3 cm od brzegu) 
Pasteryzujemy w piekarniku, najpierw w 150 potem w 100 stopniach, razem około godziny.  

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska