Znudziły Ci się wielkanocne sałatki i jaja faszerowane? Zobaczcie przepisy na rewelacyjne przystawki na Wielkanoc 2024. Aż chce się jeść! Poniżej sprawdzone przepisy:
Spis treści
Tartaletki z pastą rybno-jajeczną

Składniki na ciasto
- 1 szklanka mąki
- 50 g masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
Składnik na pastę:
- 3 jajka
- 1 puszka wędzonych szprotek w oleju
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem (margaryną). Dodać żółtka, śmietanę oraz sól. Zagnieść ciasto.
Przygotowane ciasto rozwałkować. W cieście wykroić krążki. Kawałkami ciasta wykleić foremki na babeczki. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone babeczki wyjąć z foremek.
Pasta: Jajka ugotować na twardo i obrać. Szprotki odsączyć z oleju. Jajka, pół puszki szprotek, majonez oraz przyprawy przełożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę.
Pastę przełożyć do rękawa. Babeczki wypełnić pastą rybną- jajeczną. Wierzch udekorować pozostałymi szprotkami oraz natką pietruszki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Domowy pasztet drobiowy na świąteczny stół

Składniki:
- 500 ml wody
- 400 g mięsa z piersi indyka
- 250 g boczku
- 200 g wątróbek kurzych
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 czerstwa bułka
- 4-5 średnich pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- oliwa do smażenia
- masło do natłuszczenia formy
- mielone orzechy laskowe lub bułka tarta do oprószenia formy
Wykonanie
Wodę wlać do garnka, zagotować. Dodać mięso pokrojone w paski, boczek pokrojony w kostkę, wątróbki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu przez 30 minut.
Pieczarki oczyścić, drobno posiekać. Cebulę drobno posiekać. Smażyć pieczarki i cebulę na rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty.
Ugotowane mięso, boczek i wątróbki wyjąć z wywaru. Bułkę namoczyć w wywarze przez ok. 5 minut.
Mięso, boczek, wątróbki, bułkę, podsmażoną cebulę i pieczarki zblendować lub zemleć na gładko. Dodać jajka, sól, pieprz gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200 C. Formę keksówkę natłuść i obsypać mielonymi orzechami laskowymi lub bułką tartą. Przelać pasztet do foremki.
Piec przez 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej
Jajko zapiekane na brokule i bekonie w kruchym koszyczku

Składniki na koszyczek
- 1 szklanka mąki
- 50 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- białko do posmarowania
Dodatkowo
- 1 duże jajko
- 5 różyczek brokuła
- 2 plastry bekonu
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie
Koszyczek: mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać żółtka, sól, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm. Miseczkę żaroodporną o średnicy około 10 cm odwrócić do góry dnem. Na miseczkę Wyłożyć ciasto. Brzegi odciąć nożem. Ciasto na miseczce wysmarować białkiem. Pozostałe ciasto znów zagnieść i rozwałkować. Pokroić na cienkie pasy. Pasami ciasta oblepić dookoła ciasto na miseczce, lekko docisnąć. Miseczkę z ciastem przełożyć na blaszkę. Resztę ciasta znów zagnieść i uformować wałeczek o długości około 15 cm. Wałeczek uformować w kształt litery C i ułożyć na blaszce. Wszystkie elementy koszyczka piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony koszyczek bardzo delikatnie zdjąć z miseczki.
Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. Bekon pokroić w kostkę. Na dno upieczonego koszyczka położyć różyczki brokuła oraz pokrojony bekon. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na środek koszyczka wbić jajko. Koszyczek ułożyć na blaszce i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni (białko powinno być ścięte, a żółtko jeszcze płynne). Do koszyczka z zapieczonym jajkiem wbić wałeczek, tak by przypominał rączkę koszyczka.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Pasztet z królika Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki
- królik (ok. 2 kg)
- 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
- 2-3 jaja
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 20 dag boczku wędzonego
- kilka suszonych grzybków,
- ewentualnie 20 dag pieczarek
- 2 czerstwe bułki
- 10 dag smalcu
- 2 cebule
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, tarta bułka
Wykonanie
Umyć i pokroić na kawałki królika. Mięso, boczek i grzyby oraz cebulę dusić na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać wątrobę, aby straciła krwisty kolor. Naczynie z mięsem zdjąć z ognia, dodać bułki i odstawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć mięso, usunąć kości i przepuścić 3 razy przez maszynkę z namoczonymi bułkami i grzybami. Dodać do masy jaja i przyprawy, dobrze wyrobić. Wyłożyć do formy wysmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 st. przez około 1,5 godziny.
Przepis Koła Gospodyń z Białki
Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą

Składniki na ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g margaryny
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na tatara śledziowego
- 5 matiasów solonych
- 15 sztuk pieczarek marynowanych
- 3 ogórki konserwowe
- 3 strąki papryki czerwonej marynowanej
- 1 pomarańcza
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Wykonanie
Ciasto: Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniesć ciasto. Ciasto rozwałkować. Wyciąć krążki. Kawałkami ciasta wylepić foremki na babeczki. Babeczki piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Tatar śledziowy: Śledzie moczyć godzinę we wodzie. Matiasy skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki i paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Pamarańczę i cebulę obrać i także pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki tatara przełożyć do salaterki. Dodać oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Tatarem śledziowym wypełnić upieczone kruche babeczki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Roladki z wędzonego łososia nadziewane serkiem mascarpone

Składniki
- 10 dag łososia wędzonego
- 20 dag serka mascarpone
- łyżka posiekanego koperku
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- cytryna
Wykonanie
Dokładnie wymieszać serek z koperkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na blacie rozłożyć plastry łososia i dokładnie rozsmarować na nich serek. Ostrożnie zwinąć w roladki. Każdą roladkę przewiązać gałązką szczypiorku.
Przekąskę serwować na eleganckim półmisku w towarzystwie cytryny pokrojonej na ósemki.
Przepis Janiny Czai
Szukacie innych pomysłów na dania wielkanocne? Zobaczcie koniecznie:
