https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przystawki na Wielkanoc 2025, które zrobią furorę! Te przekąski nie tylko ładnie wyglądają, ale znakomicie smakują

opr. Magda Smoleń
Znudziły Ci się wielkanocne sałatki i jaja faszerowane? Zobaczcie przepisy na rewelacyjne przystawki na Wielkanoc 2025. Aż chce się jeść!
Znudziły Ci się wielkanocne sałatki i jaja faszerowane? Zobaczcie przepisy na rewelacyjne przystawki na Wielkanoc 2025. Aż chce się jeść! Fot. Katarzyna Jaworek
Nuda na wielkanocnym stole? Niekoniecznie! Z tymi przystawkami zrobisz święta, jakich jeszcze nie było! Te przekąski nie tylko ładnie wyglądają, ale znakomicie smakują. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.

Znudziły Ci się wielkanocne sałatki i jaja faszerowane? Zobaczcie przepisy na rewelacyjne przystawki na Wielkanoc 2024. Aż chce się jeść! Poniżej sprawdzone przepisy:

Spis treści

  1. Tartaletki z pastą rybno-jajeczną
  2. Domowy pasztet drobiowy na świąteczny stół
  3. Jajko zapiekane na brokule i bekonie w kruchym koszyczku
  4. Pasztet z królika Koła Gospodyń Wiejskich
  5. Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą
  6. Roladki z wędzonego łososia nadziewane serkiem mascarpone

Tartaletki z pastą rybno-jajeczną

Tartaletki z pastą rybno-jajeczną.
Tartaletki z pastą rybno-jajeczną. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki na ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 50 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Składnik na pastę:

  • 3 jajka
  • 1 puszka wędzonych szprotek w oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem (margaryną). Dodać żółtka, śmietanę oraz sól. Zagnieść ciasto.
Przygotowane ciasto rozwałkować. W cieście wykroić krążki. Kawałkami ciasta wykleić foremki na babeczki. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone babeczki wyjąć z foremek.
Pasta: Jajka ugotować na twardo i obrać. Szprotki odsączyć z oleju. Jajka, pół puszki szprotek, majonez oraz przyprawy przełożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę.
Pastę przełożyć do rękawa. Babeczki wypełnić pastą rybną- jajeczną. Wierzch udekorować pozostałymi szprotkami oraz natką pietruszki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Domowy pasztet drobiowy na świąteczny stół

Domowy pasztet drobiowy na świąteczny stół.
Domowy pasztet drobiowy na świąteczny stół. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Składniki: 

  • 500 ml wody 
  • 400 g mięsa z piersi indyka 
  • 250 g boczku 
  • 200 g wątróbek kurzych 
  • 2 liście laurowe 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego 
  • 1 czerstwa bułka 
  • 4-5 średnich pieczarek 
  • 1 średnia cebula 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego 
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
  • oliwa do smażenia 
  • masło do natłuszczenia formy 
  • mielone orzechy laskowe lub bułka tarta do oprószenia formy 

Wykonanie
Wodę wlać do garnka, zagotować. Dodać mięso pokrojone w paski, boczek pokrojony w kostkę, wątróbki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu przez 30 minut. 
Pieczarki oczyścić, drobno posiekać. Cebulę drobno posiekać. Smażyć pieczarki i cebulę na rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty. 
Ugotowane mięso, boczek i wątróbki  wyjąć z wywaru. Bułkę namoczyć w wywarze przez ok. 5 minut. 
Mięso, boczek, wątróbki, bułkę, podsmażoną cebulę i pieczarki  zblendować lub zemleć na gładko. Dodać jajka, sól, pieprz gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać. 
Piekarnik rozgrzać do 200 C. Formę keksówkę natłuść i obsypać mielonymi orzechami laskowymi lub bułką tartą. Przelać pasztet do foremki. 
Piec przez 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

Jajko zapiekane na brokule i bekonie w kruchym koszyczku

Jajko zapiekane na brokule i bekonie w kruchym koszyczku.
Jajko zapiekane na brokule i bekonie w kruchym koszyczku. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki na koszyczek

  • 1 szklanka mąki
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • białko do posmarowania

Dodatkowo

  • 1 duże jajko
  • 5 różyczek brokuła
  • 2 plastry bekonu
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie
Koszyczek: mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać żółtka, sól, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm. Miseczkę żaroodporną o średnicy około 10 cm odwrócić do góry dnem. Na miseczkę Wyłożyć ciasto. Brzegi odciąć nożem. Ciasto na miseczce wysmarować białkiem. Pozostałe ciasto znów zagnieść i rozwałkować. Pokroić na cienkie pasy. Pasami ciasta oblepić dookoła ciasto na miseczce, lekko docisnąć. Miseczkę z ciastem przełożyć na blaszkę. Resztę ciasta znów zagnieść i uformować wałeczek o długości około 15 cm. Wałeczek uformować w kształt litery C i ułożyć na blaszce. Wszystkie elementy koszyczka piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony koszyczek bardzo delikatnie zdjąć z miseczki.
Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. Bekon pokroić w kostkę. Na dno upieczonego koszyczka położyć różyczki brokuła oraz pokrojony bekon. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na środek koszyczka wbić jajko. Koszyczek ułożyć na blaszce i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni (białko powinno być ścięte, a żółtko jeszcze płynne). Do koszyczka z zapieczonym jajkiem wbić wałeczek, tak by przypominał rączkę koszyczka.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Pasztet z królika Koła Gospodyń Wiejskich

Pasztet z królika Koła Gospodyń Wiejskich.
Pasztet z królika Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. KGW z Białki

Składniki

  • królik (ok. 2 kg)
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
  • 2-3 jaja
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 20 dag boczku wędzonego
  • kilka suszonych grzybków,
  • ewentualnie 20 dag pieczarek
  • 2 czerstwe bułki
  • 10 dag smalcu
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, tarta bułka

Wykonanie
Umyć i pokroić na kawałki królika. Mięso, boczek i grzyby oraz cebulę dusić na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać wątrobę, aby straciła krwisty kolor. Naczynie z mięsem zdjąć z ognia, dodać bułki i odstawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć mięso, usunąć kości i przepuścić 3 razy przez maszynkę z namoczonymi bułkami i grzybami. Dodać do masy jaja i przyprawy, dobrze wyrobić. Wyłożyć do formy wysmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 st. przez około 1,5 godziny.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą

Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą.
Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na tatara śledziowego

  • 5 matiasów solonych
  • 15 sztuk pieczarek marynowanych
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 strąki papryki czerwonej marynowanej
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Wykonanie
Ciasto: Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniesć ciasto. Ciasto rozwałkować. Wyciąć krążki. Kawałkami ciasta wylepić foremki na babeczki. Babeczki piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Tatar śledziowy: Śledzie moczyć godzinę we wodzie. Matiasy skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki i paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Pamarańczę i cebulę obrać i także pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki tatara przełożyć do salaterki. Dodać oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Tatarem śledziowym wypełnić upieczone kruche babeczki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Roladki z wędzonego łososia nadziewane serkiem mascarpone

Roladki z wędzonego łososia nadziewane serkiem mascarpone.
Roladki z wędzonego łososia nadziewane serkiem mascarpone. Fot. 123 RF

Składniki

  • 10 dag łososia wędzonego
  • 20 dag serka mascarpone
  • łyżka posiekanego koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • cytryna

Wykonanie
Dokładnie wymieszać serek z koperkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na blacie rozłożyć plastry łososia i dokładnie rozsmarować na nich serek. Ostrożnie zwinąć w roladki. Każdą roladkę przewiązać gałązką szczypiorku.
Przekąskę serwować na eleganckim półmisku w towarzystwie cytryny pokrojonej na ósemki.
Przepis Janiny Czai

Szukacie innych pomysłów na dania wielkanocne? Zobaczcie koniecznie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska