Przepis na pysznego pstrąga polecają gospodynie z Białki. Stowarzyszenie „Koło Gospodyń w Białce” powstało w 2011 r. Zrzesza 22 kobiety i 20 członków honorowych – mężów wspierających członkinie. Każda z pań robi co umie najlepiej – rękodzieło artystyczne, pyszne smakołyki według starych, rodzinnych receptur, a utworzona w 2012 r. „Zobielsko Gromada” śpiewa, gra i tańczy, by ocalić od zapomnienia folklor regionu. Gospodynie występują w regionalnych strojach babiogórskich, śpiewając regionalne pieśni ludowe i prezentując różne obrzędy. Panie też wyśmienicie gotują.
Składniki
- pstrąg (jeden na jedną osobę)
- sól, pieprz
- koper
- mąka
- masło
Wykonanie
Wziąć 1 pstrąga na osobę. Po dokładnym oczyszczeniu i umyciu, rybę dokładnie natrzeć solą i pieprzem (również w środku). Do środka włożyć mały pęczek koperku i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny, niech przejdzie przyprawami. Następnie obtoczyć dwukrotnie w mące i smażyć na maśle z obu stron często odwracając.
Tak przygotowana ryba ma złocistą skórkę i cudowny aromat. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dobrym dodatkiem jest chleb swojski z masłem czosnkowym.
Zobacz koniecznie: Pomysł na obiad. Ryby. TOP 12 przepisów na pyszne ryby naszych Czytelników
