Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pstrąg smażony po zobielsku [PRZEPIS KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH]

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki
Koło Gospodyń Wiejskich w Białce
Pstrąg po zobielsku: danie to zajęło II miejsce w konkursie na potrawę regionalną.

Przepis na pysznego pstrąga polecają gospodynie z Białki. Stowarzyszenie „Koło Gospodyń w Białce” powstało w 2011 r. Zrzesza 22 kobiety i 20 członków honorowych – mężów wspiera­jących członkinie. Każda z pań robi co umie najlepiej – rękodzie­ło artystyczne, pyszne smakołyki według starych, rodzinnych receptur, a utworzona w 2012 r. „Zobielsko Gromada” śpiewa, gra i tańczy, by ocalić od zapomnienia folklor regionu. Gospodynie występują w regionalnych strojach babiogórskich, śpiewając regionalne pieśni ludowe i prezentując różne obrzędy. Panie też wyśmienicie gotują.

Składniki

  • pstrąg (jeden na jedną osobę)
  • sól, pieprz
  • koper
  • mąka
  • masło


Wykonanie

Wziąć 1 pstrąga na osobę. Po dokładnym oczyszczeniu i umyciu, rybę dokładnie natrzeć solą i pieprzem (również w środku). Do środka włożyć mały pęczek koperku i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny, niech przejdzie przyprawami. Następnie obtoczyć dwukrotnie w mące i smażyć na maśle z obu stron często odwracając.
Tak przygotowana ryba ma złocistą skórkę i cudow­ny aromat. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dobrym dodatkiem jest chleb swojski z masłem czosnkowym.

Zobacz koniecznie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska