- Nie spodziewałyśmy się takiego sukcesu, to dla nas wielka niespodzianka i wspaniałe wyróżnienie - powiedziały nam tuż po odebraniu nagrody i nominacji do Pereł 2016 Joanna Spólnik i Natalia Skrabska, właścicielki Zajazdu u Eda.
Dla obu pań to wyjątkowe wyróżnienie, bowiem pstrąg wędzony w borowikach uzyskał także nominację do nagrody Perła 2016. Z wyróżnień cieszą się także inni nasi wystawcy. Trafiły one do Iwony Rudek z Piekarni Polskich w Libuszy za piernik Kasztelan Biecki, piekarni Pyszotka z Lipinek, restauracji Piwnica na Starówce w Gorlicach, karczmy Huculanka działającej przy SKH w Regietowie, Zofii Szarawara z ośrodka szkoleniowo- wypoczynkowego U Zosi w Zdyni, Moniki Staszyńskiej, prowadzącej gospodarstwo agroturystyczne w Bystrej.
- Słyniemy głównie z pieczenia chleba, ale nie tylko, bo mamy także wyroby cukiernicze i garmażeryjne, a piernik Kasztelan Biecki robi prawdziwą furorę i trafia nawet nad Bałtyk - powiedziała nam Iwona Rudek, właścicielka Piekarni Polskich z Libuszy.
Powody do radości mieli też nasi hodowcy bydła Jan Kwoczko i Piotr Gieriak z Regietowa oraz Maria Gałkiewicz z Owczar, jak również ich dzieci, które w konkursie Młodego Hodowcy zdobyły pierwsze miejsca, zaprezentowane przez rolników krowy również oceniono najwyżej. Po raz pierwszy w historii Mistrzostw Polski w strzyżeniu owiec mieliśmy swojego przedstawiciela. Piotr Gieriak z Regietowa zdobył 10. miejsce.