Biecz znów piernikiem stoi

Agnieszka Nigbor-Chmura
Agnieszka Nigbor-Chmura
Po miesięcznym leżakowaniu w dębowych nieckach, piernik trafia prosto do rąk cukierniczek Piekarni Polskich.
Po miesięcznym leżakowaniu w dębowych nieckach, piernik trafia prosto do rąk cukierniczek Piekarni Polskich. Marek Podraza
Korzenny smakołyk, którego recepturę odtworzyła Iwona Rudek, czeka na godło Teraz Polska. Piernik kasztelański z Polskich Piekarni w Libuszy już dwa lata temu doceniła Ewa Wachowicz.

Słynny, tradycyjny kasztelański piernik związany z Bieczem robi ponownie furorę, a wszystko to za sprawą Polskich Piekarni z Libuszy, które produkują Kasztelan Biecki. Za kilka dni okaże się, czy otrzyma on godło Teraz Polska, do którego został nominowany.

Najpierw wygrana w Bieczu

Wszystko zaczęło się w Bieczu niespełna dwa lata temu od konkursu, który zorganizowała gmina.

- Wystartowaliśmy w nim i okazało się, że nasz piernik był najbliższy smakiem temu, który przed laty produkowany był w Bieczu przez Kasztelankę - mówi Iwona Rudek, właścicielka Polskich Piekarni.

Wygrana sprawiła, że o Kasztelanie Bieckim dowiedzieli się fani programu „Ewa gotuje”. Iwona Rudek w nagrodę została bowiem zaproszona przez Ewę Wachowicz, zresztą szefową jury bieckiego konkursu na najlepszy piernik.

Potem Kasztelan zdobył m.in. I nagrodę w konkursie Nasze Dziedzictwo - Smaki Regionów. Jest też produktem regionalnym Euroregionu Karpackiego.

- Kilka dni temu dowiedzieliśmy się, że nasz Kasztelan Biecki został nominowany do godła Teraz Polska - chwali się pani Iwona.

Dobry piernik jest jak wino, musi dojrzewać

Gdy Iwona Rudek otwiera drzwi piernikowej pracowni. W nozdrzach aż gryzie zapach korzeni - cynamonu, goździków, kardamonu.

- Najpierw przygotowujemy przyprawy do piernika, które mielimy na miejscu. Dzięki temu są zawsze świeże, mają bardzo wyrazisty zapach i taki sam smak - tłumaczy szefowa.

Składniki, tylko naturalne i pochodzące od lokalnych producentów są mieszane w specjalnej dzieży.

- Tu nie ma miejsca na bylejakość. Jajka mamy od hodowcy Siepietnicy, mleko ze Spółdzielni Mleczarskiej w Nowym Sączu, a wiadomo, że trafia tam mleko od krów z powiatu gorlickiego - wyjaśnia pani Rudek.

Z jednej dzieży, do której trafia około 380 kg masy piernikowej powstałej m.in. z mąki, jajek, masła, miodu i przypraw korzennych powstaje około 360 pierników. Po dokładnym, trwającym ok. 15 minut wymieszaniu ciasta, trafia ono do specjalnych dzieży dębowych, które robione były na zamówienie.

- W nich ciasto leżakuje około trzech tygodni, a nawet dłużej. Po czym trafia w ręce naszych pań, które ręcznie ważą i formują ciasto - opowiada Iwona Rudek.

Ile marmolady, ile powideł, to tajemnica

Piernik musi być wypieszczony, więc większość prac wykonywanych jest ręcznie. Po rozwałkowaniu ciasto trafia do pieczenia.

- Aby powstał jeden blat potrzeba 1,3 kg surowego ciasta. Do powstania piernika potrzeba połączyć trzy takie blaty- opowiada pani Rudek.

Przygotowane piernikowe blaty trafiają do piekarnika. Już po pół godziny, po wyjęciu ich z pieca zapach przypraw rozchodzi się po całych zakładzie.

- Upieczone blaty łączymy marmoladą o specjalnym smaku. Marmoladę łączymy z powidłami, w nam tylko znanej proporcji. To nasza słodka tajemnica - śmieje się.

W Kasztelanie zasmakowali

Potem przełożony piernik jest krojony na kawałki. Z jednego blatu powstaje 18 pierniczków. Wszystkie ważą tyle samo.

Gotowe pierniki są oblewane maszynowo czekoladą.

- Wystudzony piernik trafia w przygotowane pudełka, jest foliowany i gotowy do sprzedaży. Trafia nie tylko na nasz rynek, ale również do Niemiec, Austrii nawet Norwegii - dodaje pani Rudek.

Piernik jest też doskonałym prezentem dla wielu gości odwiedzających powiat gorlicki. Wierzymy w to, że uda się mu uzyskać godło Teraz Polska.

WIDEO: INFO Z POLSKI (20.04.2017) - przegląd najciekawszych informacji ostatnich dni w kraju

Źródło: vivi24, Polska Press

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

s
smakosz

Gdzie można kupić w Gorlicach i okolicy?
Pozdrawiam

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3