Pyszne, niebanalne ciasto na weekend: biszkopt, masa budyniowa, ananas i kokos. Palce lizać! Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga "Tradycyjna kuchnia Kasi”.
Ciasto na biszkopcie z masą budyniową, bezą kokosową i ananasem z dodatkiem rumu [PRZEPIS]
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki octu
Beza kokosowa:
- 4 białka
- 2/3 szklanki cukru
- 20 dag wiórków koksowych
Poncz:
- 100 ml rumu
- sok z połowy cytryny
Masa:
- 1/2 litra mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2,5 łyżki cukru
- 1 kostka masła
- 1 puszka ananasa
Dodatkowo:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki mleka
Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 24x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Beza kokosowa:** Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego ciasta zdjąć folię.
3. Masa: Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki oraz żółtka. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Budyń odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, utrzeć. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Owoce dodać do masy i wymieszać.
4. Poncz: Rum wymieszać z sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć biszkopt.
5. Na biszkopt wyłożyć masę z ananasem, wyrównać. Na masie ułożyć bezę kokosową. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta zrobić z polewy esy floresy. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
