https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ravioli z dynią, musztardą gruszkową i ciasteczkami amaretti [PRZEPIS]

Agnieszka Bochnak
Ravioli z dynią, musztardą gruszkową i ciasteczkami amaretti

Agnieszka Bochenek to autorka bloga soulstorm-everywhere. Na co dzień pracuje w branży IT, w weekendy zajmuje się mąką i wanilią.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 5 jajek
  • 500 g dyni (obranej)
  • 5 ciasteczek amaretti
  • 5 łyżeczek musztardy gruszkowej
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • parmezan/grana padano

Wykonanie
Przesiać mąkę, dodać jajka i zagnieść na elastyczne ciasto (jeśli składniki się nie łączą można dodać trochę wody). Dynię pokroić na małe kawałeczki i usmażyć na patelni, gdy będzie miękka, drobno posiekać. Ciasteczka amaretti rozkruszyć w palcach bardzo drobno. Do miseczki przełożyć dynię, dodać ciasteczka, musztardę z gruszki, sól, pieprz, łyżeczkę oliwy z oliwek, drobno starty parmezan. Ciasto rozwałkować bardzo cienko na podsypanym blacie mąką, ułożyć po łyżeczce nadzienia, nałożyć drugi kawałek ciasta i radełkiem rozciąć na niewielkie kwadraty.

Na posoloną gotującą się wodę wrzucić pierożki - delikatnie oczyszczając je pędzelkiem z nadmiaru mąki. Wyjąć, gdy tylko wypłyną na wierzch. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło, dodać trochę oliwy z oliwek oraz kilka listków szałwii. Ugotowane ravioli przełożyć łyżką cedzakową na patelnię i chwilę je podsmażyć. Podawać od razu!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska