Agnieszka Bochenek to autorka bloga soulstorm-everywhere. Na co dzień pracuje w branży IT, w weekendy zajmuje się mąką i wanilią.
Składniki
- 500 g mąki
- 5 jajek
- 500 g dyni (obranej)
- 5 ciasteczek amaretti
- 5 łyżeczek musztardy gruszkowej
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- parmezan/grana padano
Wykonanie
Przesiać mąkę, dodać jajka i zagnieść na elastyczne ciasto (jeśli składniki się nie łączą można dodać trochę wody). Dynię pokroić na małe kawałeczki i usmażyć na patelni, gdy będzie miękka, drobno posiekać. Ciasteczka amaretti rozkruszyć w palcach bardzo drobno. Do miseczki przełożyć dynię, dodać ciasteczka, musztardę z gruszki, sól, pieprz, łyżeczkę oliwy z oliwek, drobno starty parmezan. Ciasto rozwałkować bardzo cienko na podsypanym blacie mąką, ułożyć po łyżeczce nadzienia, nałożyć drugi kawałek ciasta i radełkiem rozciąć na niewielkie kwadraty.
Na posoloną gotującą się wodę wrzucić pierożki - delikatnie oczyszczając je pędzelkiem z nadmiaru mąki. Wyjąć, gdy tylko wypłyną na wierzch. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło, dodać trochę oliwy z oliwek oraz kilka listków szałwii. Ugotowane ravioli przełożyć łyżką cedzakową na patelnię i chwilę je podsmażyć. Podawać od razu!
Źródło: Dzień Dobry TVN