https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Regionalna kwaśnica z żeberkami według Koła Gospodyń z Białki

opr. Magda Smoleń
Regionalna kwaśnica  z żeberkami. Zobacz nagrodzony przepis Koła Gospodyń Wiejskich.
Regionalna kwaśnica z żeberkami. Zobacz nagrodzony przepis Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. Koło Gospodyń w Białce
Kwaśnica na żeberkach, proste danie o wieloletniej tradycji, doskonałe połączenie kapusty i wieprzowiny - może konkurować z najwykwintniejszymi potrawami. Przygotowana z naturalnych produktów ma niepowtarzalny smak i aromat. Przepisem na regionalną kwaśnicę podzieliły się panie z Koła Gospodyń z Białki.

Ta kwaśnica, przygotowana przez gospodynie z Białki, została nagrodzona w konkursie potraw regionalnych. Zobaczcie przepis!

Regionalna kwaśnica z żeberkami według Koła Gospodyń z Białki

Składniki na kwaśnicę

  • 1,5 kg żeberek mięsnych
  • 60 dag kapusty kiszonej
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, dowolne przyprawy według upodobania

Wykonanie kwaśnicy:
Żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć solą, dodać pokrojony czosnek ułożyć w kamiennym naczyniu i pozostawić na 2-3 dni w lodówce lub w chłodnym miejscu. Obracać od czasu do czasu. Dobre przygotowanie żeberek to podstawa kwaśnicy. Drugi niezbędny składnik to swoja, dobrze ukiszona kapusta.
Warzywa umyć obrać, cebulkę zrumienić na piecu lub na płytce kuchennej.
Mięso wyjąć z naczynia, umyć, zalać zimną wodą dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu. W trakcie gotowania dołożyć warzywa. Pod koniec gotowania, gdy mięso jest prawie miękkie dołożyć kapustę (nie kroić).
Podawać z ziemniakami ugotowanymi osobno.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska