Koło Gospodyń Wiejskich z Białki (gmina Maków Podhalański) poleca na majówkowy weekend cebularze.
Składniki na ciasto
- 4 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka (ciepłe)
- 6 dag drożdży
- płaska łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki soli
- 2 jajka
Składniki na farsz
- cebula
- masło
- śmietana
- sól, pieprz, wegeta
Wykonanie
Ciasto drożdzowe. Z podanych składników zrobić ciasto drożdżowe, dać do wyrośnięcia.
60 dag cebuli pokrojonej w piórka zeszklić na maśle, dodać 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, wegetę do smaku.
Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, dać na środek farsz cebulowy. Poczekać aż podrośnie. Upiec na rumiano.
Zobacz też:Regionalne przysmaki - przepis na białczański chleb pszenno-żytni
Źródło: Dzień Dobry TVN