https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Regionalne przysmaki. Białczańskie cebularze idealne na majówkę

mad
Cebularze
Cebularze Koło Gospodyń Wiejskich w Białce
Drożdżowe cebularze.

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki (gmina Maków Podhalański) poleca na majówkowy weekend cebularze.

Składniki na ciasto

  • 4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka (ciepłe)
  • 6 dag drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 jajka

Składniki na farsz

  • cebula
  • masło
  • śmietana
  • sól, pieprz, wegeta

Wykonanie
Ciasto drożdzowe. Z podanych składników zrobić ciasto drożdżowe, dać do wyrośnięcia.
60 dag cebuli pokrojonej w piórka zeszklić na maśle, dodać 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, wegetę do smaku.
Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, dać na środek farsz cebulowy. Poczekać aż podrośnie. Upiec na rumiano.


Zobacz też:
Regionalne przysmaki - przepis na białczański chleb pszenno-żytni

Źródło: Dzień Dobry TVN

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

W
WagON
Podatnik.info ma dwie wersje programu. Jedna online, a drugą można ściągnąć na komputer.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska