Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Łysej Góry (gmina Dębno) polecają fasolkę po chłopsku.
Składniki
- 1 kg fasoli „Jaś”
- wędzone żeberka wieprzowe
- 30 dag kiełbasy
- 20 dag boczku wędzonego
- duża marchewka
- mała pietruszka
- duża cebulka
- natka selera
- liść laurowy
- ziele angielskie
- przecier pomidorowy (lub sos pomidorowy)
- pieprz, sól, papryka – do smaku
Wykonanie
Fasolę wypłukać, namoczyć na 12 godzin. Gotować w tej samej wodzie do miękkości (ok. 2 godzin). Żeberka gotować oddzielnie (po ugotowaniu odcedzić wywar i połączyć z gotującą się fasolą). Żeberka obrać, drobno pokroić i pomieszać z drobno pokrojonym boczkiem i kiełbasą. Podsmażyć na złoty kolor.
Cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera pokroić drobno i podsmażyć na tłuszczu z boczku i kiełbasy. Podsmażone warzywa zalać przecierem pomidorowym i dusić przez 10 minut.
Następnie połączyć fasolę, podpieczone mięso i jarzyny. Zagotować 5 minut. Doprawić według uznania. Smacznego!
Zobacz koniecznie!

Wideo