https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Regionalne przysmaki: królik po chłopsku z Moszczenicy [PRZEPIS]

mad
Przepis na królika po chłopsku

Tradycje kulinarne mieszkańców gminy Moszczenica w powiecie gorlickim wywodzą się z dawnej kuchni chłopskiej. Jedną z często jadanych potraw jest właśnie królik.Z królika przyrządzano rosół podawany z całymi ziemniakami, duszono go w śmietanie lub pieczono w bratrurze. Obecnie na terenie gminy tradycje kulinarne kultywowane są przez panie skupione w Kołach Gospodyń Wiejskich w Moszczenicy i Staszkówce, Klubie Złotej Jesieni oraz w Stowarzyszeniu Wsi Moszczenica „Szansa”.

Składniki

  • królik (1-1,2 kg)
  • 2 cebule
  • główka czosnku
  • 6 liści laurowych
  • 2 łyżki masła
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka oregano (lebiodki)
  • pieprz, sól do smaku

Wykonanie
Mięso umyć, natrzeć solą, pieprzem, oregano, czosnkiem, tymiankiem i odstawić na 3 godziny. Następnie ułożyć mięso w brytfannie, dodać pokrojoną w piórka cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, masło, wino oraz pół szklanki wody. Całość dusić pod przykryciem około 1 i 1/2 godziny. Można podawać z pieczonymi ziemniakami, marchewką i bobem.

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska