Tradycje kulinarne w gminie Lipinki kultywują panie z KGW z Wójtowej oraz Stowarzyszenia Kobiet wsi Kryg. Młodemu pokoleniu przekazują informacje o produktach i potrawach regionalnych, uczestniczą w pokazach tradycyjnych potraw. Jedną z nich jest kołacz.
Składniki na ciasto
- 40 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 150 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- sól do smaku
Składniki na nadzienie
- 30 dag sera
- 2 łyżki cukru
- 10 dag rodzynek
- 1 jajko
- cynamon do smaku
Wykonanie
Do mleka dodać drożdże roztarte z cukrem, dodać do tego 1/3 mąki, zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Do rozczynu dodać resztę mąki, sól, żółtka i stopione masło. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Następnie odstawić je do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować je i nałożyć nadzienie. Ciasto zwinąć w rulon, podzielić na 13 porcji i uformować kołacz. Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciasto jajkiem i posypać cynamonem. Piec ok.30-40 minut w temperaturze 190 stopni.