Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Regionalne przysmaki: kołacz maryjny z serem z Lipinek [PRZEPIS]

mad
Kołacz z serem z Lipinek

Tradycje kulinarne w gminie Lipinki kultywują panie z KGW z Wójtowej oraz Stowarzyszenia Kobiet wsi Kryg. Młodemu pokoleniu przekazują informacje o produktach i potrawach regionalnych, uczestniczą w pokazach tradycyjnych potraw. Jedną z nich jest kołacz.

Składniki na ciasto

  • 40 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • sól do smaku

Składniki na nadzienie

  • 30 dag sera
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 1 jajko
  • cynamon do smaku

Wykonanie
Do mleka dodać drożdże roztarte z cukrem, dodać do tego 1/3 mąki, zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Do rozczynu dodać resztę mąki, sól, żółtka i stopione masło. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Następnie odstawić je do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować je i nałożyć nadzienie. Ciasto zwinąć w rulon, podzielić na 13 porcji i uformować kołacz. Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciasto jajkiem i posypać cynamonem. Piec ok.30-40 minut w temperaturze 190 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska