Z opublikowanych dzisiaj przez GUS danych nt. cen produktów rolnych w grudniu ub.r. widać kontynuację silnego wzrostu cen trzody chlewnej, która w grudniu przekroczyła 5 zł za 1 kg (5,03 zł/kg), a to oznacza 31-procentowy wzrost cen r/r.
- Rosnące ceny trzody są efektem wejścia globalnego rynku wieprzowiny we wzrostową fazę cyklu w II kwartale 2016 r., co można porównać z AGROmapą z 14 grudnia 2016 roku - tłumaczy Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska S.A.
Okazuje się, że silny wzrost cen odnotowano również w przypadku ceny skupu mleka, która w grudniu ub.r. wyniosła 135,97 zł za 100 litrów, a to oznacza wzrost cen o 20,4% r/r), co jest jej najwyższym poziomem od maja 2014 r.
- W najbliższych miesiącach oczekujemy dalszego wzrostu cen skupu mleka, niemniej jednak będzie on ograniczany przez czynniki sezonowe. W grudniu nieznacznie zwiększyła się również cena bydła, bo o 1,0% r/r - dodaje ekonomista Credit Agricole Bank Polska S.A.
Powyższe dane dotyczą śrenich cen w kraju. Natomiast z najnowszego komunikatu Urzędu Statystycznego w Rzeszowie wynika, że ceny skupu żywca wieprzowego w woj. podkarpackim w listopadzie 2016 r. były wyższe w porównaniu do cen sprzed roku o 19,5%, a niższe w odniesieniu do października br. (o 3,2%). W listopadzie ub.r. cena 1 kg żywca wieprzowego w skupie na terenie w woj. podkarpackiego wyniosła 4,78 zł. Jednak w sierpniu ub.r. cena w skupie przekraczała 5 zł, co było rekordem od sierpnia 2014 r.
Warto dodać, że w przypadku pozostałych cen produktów rolnych publikowanych przez GUS odnotowano spadek. Najbardziej spadły ceny ziemniaków, bo aż o -30,6% licxząc rok do roku.
- Ten spadek jest w znacznym stopniu konsekwencją efektów wysokiej bazy z 2015 r. związanych z suszą. Na uwagę zasługuje również spadek cen drobiu o -4,9% r/r. Stanowi on wsparcie dla naszej oceny, zgodnie z którą unijny rynek drobiu jest już nasycony. Tym samym w scenariuszu bazowym prognozujemy, że ogniska ptasiej grypy w UE, skutkujące ograniczeniami w eksporcie na rynki pozaunijne, będą oddziaływały w kierunku dalszego spadku cen drobiu w UE, w tym w Polsce - wyjaśnia ekonomista Credit Agricole Bank Polska.
W naszym regionie spadek cen duku drobiu był wyższy. W listopadzie ub.r. w woj. podkarpackim średnia cena skupu 1 kg żywca drobiowego wyniosła 3,50 zł i była niższa zarówno w ujęciu rocznym, o 8,6%, jak i w odniesieniu do października br. o 3 %.