Resztki pestycydów w warzywach i owocach wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie. Sprawdź, w których kumuluje się ich najwięcej

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Warto wybierać ekologiczne warzywa i owoce, mamy wtedy gwarancję, że nie kumulują się w nich resztki środków ochrony roślin.
Warto wybierać ekologiczne warzywa i owoce, mamy wtedy gwarancję, że nie kumulują się w nich resztki środków ochrony roślin. GettyImages/kyolshin
Dzisiejszy rynek oferuje nam zarówno ekologiczne produkty, jak i te, w których znajdziemy chemię. Wybierając warzywa i owoce z niesprawdzonych źródeł, narażamy się na spożycie pozostałości środków ochrony roślin. Jak wskazuje amerykańska organizacja Environmental Working Group, toksyczne substancje może zawierać aż 7 na 10 z nich. W jakich rodzajach kumuluje się ich najwięcej?

Spis treści

Pestycydy w rolnictwie. Ich resztki mogą być zauważalne w żywności

W konwencjonalnym rolnictwie użycie pestycydów nie jest czymś nadzwyczajnym. Choć wielu rolników stawia na ekologię, wciąż są gospodarstwa, gdzie wybór pada na substancje chemiczne. Ich stosowanie zgodnie z przepisami jest oczywiście dopuszczalne i nie szkodzi człowiekowi, ale zdarza się, że pozostałości utrzymują się w produktach rolnych w stopniu wyższym niż dopuszczalny.

- Badania pokazują, że ich pozostałości może zawierać nawet 70 proc. wszystkich owoców i warzyw. Gdy spożywamy ich za dużo, mogą negatywnie wpływać na zdrowie, ze względu na swoją toksyczność. Szczególnie uważać na nie powinny dzieci i kobiety w ciąży, ponieważ mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu. Pestycydów nie stosuje się natomiast w rolnictwie ekologicznym, gdzie zarówno gleba, jak i uprawy są regularnie badane pod kątem ich zawartości. Tylko nie stosując pestycydów, można uzyskać unijny symbol zielonego listka, potwierdzający ekologiczne pochodzenie produktu - mówi Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej.

Te warzywa i owoce kumulują najwięcej chemii

Wiadomo, lepiej jest kupić marchew czy jabłka od sąsiada-rolnika, czasem jednak musimy wybrać produkty z innych punktów. Nie mając gwarancji, czy dany zakup jest ekologiczny, warto na początek znać warzywa i owoce, które mają największą skłonność do kumulacji pestycydów. Dzięki temu łatwiej będzie uniknąć ryzyka.

Według organizacji Environmental Working Group, która przebadała dziesiątki świeżych produktów, pod względem zawartości pestycydów podium zajęły:

  • truskawki,
  • szpinak,
  • jarmuż.

Liście tych dwóch ostatnich są wartościowe, tym bardziej powinno się stawiać na ekologiczne uprawy, aby zatracić dobroczynnego wpływu.

Co jeszcze zawiera w sobie pozostałości pestycydów?

Kolejne miejsca w pierwszej dziesiątce zajęły równie znane owoce i warzywa. Do kumulowania pestycydów szczególną skłonność mają:

  • nektarynki,
  • jabłka,
  • winogrona,
  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • wiśnie,
  • pomidory.

Klienci powinni uważać też na źródło zakupu papryki i zielonego selera.

W tych produktach rolnych pestycydów będzie mniej

Wśród owoców, które w mniejszym stopniu zawierają w sobie pozostałości pestycydów, są te egzotyczne:

  • arbuzy,
  • mango,
  • awokado,
  • papaje,
  • melony.

Warzywa o mniejszym nośniku ryzyka, pochodzące z konwencjonalnego rolnictwa, to:

  • słodkie ziemniaki,
  • zielony groszek,
  • szparagi.

Środki ochrony roślin a ekologia

- Pozostałości środków ochrony roślin w warzywach i owocach, to nie tylko zagrożenie dla zdrowia człowieka. Niosą one ze sobą również negatywne skutki dla środowiska, bo potrafią przenikać do wody i gleby. Na szczęście świadomość tego problemu jest coraz większa. Dlatego cel unijny zawarty w projekcie Parlamentu Europejskiego zakłada redukcję stosowania pestycydów w rolnictwie o 50 proc. do 2030 roku - dodaje prezes Gębka.

Warto pamiętać, że w przypadku warzyw i owoców tylko zakup tych ekologicznych daje nam gwarancję braku pozostałości potencjalnie szkodliwych środków ochrony roślin.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup najtaniej

Bosch

Bosch GTB 12V-11 Professional 06019E4003

715,92 zł

kup najtaniej

Worx

Worx WX1779

399,00 zł

kup najtaniej

Dedra

DEDRA DED7956

237,00 zł

kup najtaniej

Yato

YATO YT-82071

314,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Resztki pestycydów w warzywach i owocach wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie. Sprawdź, w których kumuluje się ich najwięcej - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie