Spis treści
Rolada szpinakowa z łososiem Koła Gospodyń z Białki

Składniki
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 opakowania serka twarogowego chrzanowego
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- sól, pieprz
Wykonanie
Na patelni odparować szpinak i podsmażyć na maśle razem z czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem- ostudzić. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blaszkę (płaską, taką z piekarnika) wyłożyć papierem. Białka ubić na sztywno, żółtka dodać do przestudzonego szpinaku, delikatnie wymieszać, do masy przesiać mąkę, wymieszać. Masę rozprowadzić na przygotowaną blaszkę. Piec 15 minut, odstawić do wystudzenia. Na szpinakowym placku rozsmarować serek chrzanowy, przykryć plastrami łososia układając jeden przy drugim, zwinąć roladę w folię i włożyć do lodówki do stężenia. Kroić w plastry.

Chatka szpinakowo-łososiowa na świąteczny stół
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 80 g szpinaku młodego (np. Eisberg)
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Składniki na nadzienie
- 200 g serka śniadaniowego
- 50 g sera feta
- 150 g łososia wędzonego w plastrach
- sól
- pieprz
Wykonanie
Szpinak zblendować na gładką masę. Z białek ubić pianę, dodając cukier i sól. Drewnianą łyżką wymieszać żółtka z mąką, ubitą pianą, proszkiem do pieczenia, olejem i zblendowanym szpinakiem. Ciasto przelać do blachy (40x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego do 180°C piekarnika – piec około 25 minut. Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu, blat pociąć na 6 równych prostokątów. Pozostałe skrawki pokruszyć.
Prostokąty posmarować (z jednej strony) wymieszanym serem z solą i pieprzem, na każdej części ułożyć cienki plaster łososia. Spód chatki tworzą 2 prostokąty, ułożone jeden na drugim. Następne części chatki połączyć ze spodem z dwóch stron, by stworzyć formę trójkąta. Wierzch posypać pokruszonym ciastem.
