Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Rolada szpinakowo-łososiowa na święta Bożego Narodzenia 2023. Zobaczcie najlepsze przepisy!

opr. Magda Smoleń
Rolada szpinakowa z łososiem to świetna przekąska na świąteczny stół
Rolada szpinakowa z łososiem to świetna przekąska na świąteczny stół Fot. KGW z Białki
Rolada szpinakowo-łososiowa to hit świąt Bożego Narodzenia 2023. Zobaczcie przepis na roladę oraz na efektowną chatkę szpinakowo-łososiową.

Rolada szpinakowa z łososiem Koła Gospodyń z Białki [PRZEPIS]

Rolada szpinakowa z łososiem Koła Gospodyń z Białki.
Rolada szpinakowa z łososiem Koła Gospodyń z Białki. Fot. KGW z Białki

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku 
  • 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 
  • 2 łyżki masła 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 opakowania serka twarogowego chrzanowego
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • sól, pieprz

Wykonanie
Na patelni odparować szpinak i podsmażyć na maśle razem z czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem- ostudzić. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blaszkę (płaską, taką z piekarnika) wyłożyć papierem. Białka ubić na sztywno, żółtka dodać do przestudzonego szpinaku, delikatnie wymieszać, do masy przesiać mąkę, wymieszać. Masę rozprowadzić na przygotowaną blaszkę. Piec 15 minut, odstawić do wystudzenia. Na szpinakowym placku rozsmarować serek chrzanowy, przykryć plastrami łososia układając jeden przy drugim, zwinąć roladę w folię i włożyć do lodówki do stężenia. Kroić w plastry.

Chatka szpinakowo-łososiowa.
Chatka szpinakowo-łososiowa. Fot. archiwum

Chatka szpinakowo-łososiowa na świąteczny stół [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 80 g szpinaku młodego (np. Eisberg)
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Składniki na nadzienie

  • 200 g serka śniadaniowego
  • 50 g sera feta
  • 150 g łososia wędzonego w plastrach
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Szpinak zblendować na gładką masę. Z białek ubić pianę, dodając cukier i sól. Drewnianą łyżką wymieszać żółtka z mąką, ubitą pianą, proszkiem do pieczenia, olejem i zblendowanym szpinakiem. Ciasto przelać do blachy (40x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego do 180°C piekarnika – piec około 25 minut. Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu, blat pociąć na 6 równych prostokątów. Pozostałe skrawki pokruszyć.
Prostokąty posmarować (z jednej strony) wymieszanym serem z solą i pieprzem, na każdej części ułożyć cienki plaster łososia. Spód chatki tworzą 2 prostokąty, ułożone jeden na drugim. Następne części chatki połączyć ze spodem z dwóch stron, by stworzyć formę trójkąta. Wierzch posypać pokruszonym ciastem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska