Jak przygotować rybę po grecku na Wigilię 2024? Zobacz trzy przepisy:
Spis treści

Ryba po grecku według Koła Gospodyń Wiejskich
- 1 kg filetów mintaja
- ½ kg marchewki
- 1 mały seler
- 1 duża pietruszka
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 jajka (do panierowania ryby)
- bułka tarta
- olej do smażenia ryby
- 1 kostka masła
- przyprawy do smaku według uznania: wegeta, pieprz, sól, przyprawa do ryby
Wykonanie ryby po grecku
Jarzyny obieramy i kroimy w kostkę pamiętając, aby ich nie mieszać przed duszeniem. Cebulę kroimy również w kostkę zalewamy wrzątkiem i zagotowujemy. Następnie odcedzamy, aby pozbawić ją goryczki.
Warzywa poddajemy obróbce termicznej - do rondla wkładamy masło, kiedy się rozpuści wkładamy marchewkę i dusimy ją 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dokładamy pietruszkę i znowu dusimy 10 minut, następnie dodajemy seler i tak samo 10 minut pod przykryciem. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy zaparzoną cebulę, koncentrat pomidorowy i oczywiście przyprawiamy do smaku. Jeżeli w trakcie duszenia uznamy, że konsystencja jest zbyt sucha podlewamy wodą tak, aby warzywa były soczyste. Warzywa dzielimy na 3 części.
Rybę oprószamy przyprawą do ryb i lekko solimy, panierujemy i smażymy.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na spodzie układamy 1 część warzyw, na to układamy usmażoną rybę, przykrywamy 2 warstwą i znowu układamy rybkę przykrywamy pozostałą częścią warzyw . Tak przygotowaną potrawę dekorujemy cytryną i pietruszką. Doskonale smakuje na ciepło i zimno.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Ryba po grecku – prosty i szybki przepis
Składniki
- 40 dag filetów z ryby (morszczuk lub dorsz)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- marchewka, pietruszka, kawałek selera
- 2 cebulki
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego.
- pieprz
- sól
- mielona papryka
Wykonanie
Filety z ryby posolić i usmażyć na oliwie. Ułożyć w salaterce. Oczyszczone i obrane warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć krótko na oleju.
Dodać niewielką ilość wody i poddusić. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić sos solą, pieprzem i papryką do smaku. Usmażoną rybę polać sosem.
Przepis Janiny Czai

Ryba po grecku z morelami
- 1 kg filetów z ryby (np. dorsz)
- 100 g suszonych moreli Bakalland namoczonych w wodzie
- 3 papryki konserwowe
- 1 szklanka wody
- 1 kostka bulionu rybnego
- olej do smażenia
- mąka do oprószenia ryby
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Wykonanie
Rybę myjemy, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na delikatny, złocisty kolor. Następnie podsmażamy cebulę, dodajemy do całości odrobinę wody z nasączonych moreli, ketchup, przecier pomidorowy, bulion rybny, sos sojowy i pieprz. Dusimy 10 minut. Dodajemy pokrojone w paski morele oraz papryki i dusimy pod przykryciem jeszcze 5 min. Gotową potrawę układamy na głębokim półmisku.
