Stowarzyszenie „Wiklina przyjazny Isep” działa na rzecz rozwoju i promocji miejscowości. Początki „Wikliny”, te oficjalne, to rok 2013, kiedy to grupa mieszkańców postanowiła sformalizować swoją grupę zaangażowanych społecznie ludzi. Zaczęło się od organizacji „Dni Wikliny” nad Dunajcem w roku 2010. W czasie tego święta na plenerowej scenie występują znane gwiazdy, organizowane są loterie i konkursy, na najmłodszych czeka wesołe miasteczko, stragany z rękodziełem, warsztaty wikliniarskie itp. Ważnym punktem jest tez oczywiście jadło serwowane przez miejscowe gospodynie. Podajemy przepis pań na pyszną zupę serową.
Składniki na zupę
- 3 litry wody
- 3 kostki rosołowe
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 pory
- kawałek selera
Składniki na pulpety
- 1/2 kg miesa mielonego
- cebula
- przyprawy do smaku
- grysik
Dodatkowo
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 kg cebuli
- 4 serki topione
- przyprawy według uznania
Wykonanie
Składniki na zupę ugotować na miękko i zmiksować, odlać trochę zupy do rozprowadzenia serka.
Do zmiksowanych jarzyn dodać usmażone pieczarki i cebulę.
1/2 kg mięsa mielonego przyprawić jak na sznycle. Zamiast bułki najlepiej użyć grysiku. Formować małe kulki i wrzucić je na gotującą się zupę (można obsmażyć na tłuszczu). Gotować na wolnym ogniu przez chwil.
4 serki topione (kremowe lub ze szczypiorkiem) roztrzepać w odlanej wcześniej zupie, następnie dodać do całości.
Doprawić pieprzem, solą, słodką papryką. Można dodać także oregano i bazylię. Dla dodania pikanterii można przyprawić ostrą papryką lub imbirem.
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
