Zamykamy lato w słoiku! Sałatka z ogórków obowiązkowo musi się pojawić w każdej spiżarni. Zobacz najlepsze przepisy naszych Czytelników ma sałatki z ogórków na zimę:
- Sałatka z ogórków z przyprawą do grilla
- Prosta sałatka z ogórków na zimę
- Sałatka z ogórków i białej kapusty
- Sałatka z kiszonych ogórków i papryki na zimę
Sałatka z ogórków z przyprawą do grilla [PRZEPIS]

Składniki:
Etap pierwszy:
- 4 kg ogórków
- 1 szklanka soli
- ½ kg cebuli
- 7 gałązek selera
- 9 szklanek zimnej wody
Etap drugi:
- 8 szklanek gorącej wody
- 2 i 1/2 szklanki octu
- 3 i 1/2 szklanki cukru
- 1 przyprawa "Grill klasyczny"
- 1 przyprawa "Grill pikantny"
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Wykonanie
Etap pierwszy:
Wodę wymieszać z solą. Ogórki, cebulę pokroić w kostkę, selera posiekać. Zalać przygotowaną zalewą z soli i wody, moczyć 3 godziny i odcedzić.
Etap drugi:
Wodę z octem, cukrem i przyprawami do grilla zagotować i wlać do przygotowanych wcześniej ogórków z cebulą i selerem. Wymieszać. Na dno wyparzonych i osuszonych słoików włożyć po 2 ziarenka ziela i liść laurowy. Nakładać do słoików, zakręcić i pasteryzować 5 minut.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Prosta sałatka z ogórków na zimę [PRZEPIS]

Składniki
- 4 kg ogórków
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg marchwi
- 2 szklanki oleju
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki soli
Wykonanie
Ogórki umyć i pokroić w plastry, cebulę i marchew oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki połączyć. Olej, ocet, cukier i sól zagotować. Przygotowane warzywa zalać zalewą i odstawić na 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie sałatkę zagotować. Gorącą przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odwrócić i zostawić do wystygnięcia.
Przepis Katarzyny Skuty
Sałatka z ogórków i białej kapusty [PRZEPIS]

Składniki
- 1 kg ogórków ze skórą
- 2 główki kapusty
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki czerwonej
- 5-6 ząbków czosnku
- 6 -7 marchewek
Składniki na zalewę
- 2 szklanki cukru
- szklanka oleju
- 2 szklanki octu
- 2 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki soli
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Wykonanie
Ogórki ze skórką poszatkować w plastry, kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, paprykę i marchew też pokroić w cienkie paski. Poszatkowane warzywa wymieszać z wygniecionym przez praskę czosnkiem i wszystko posolić 2 łyżkami soli. Odstawić na 1-2 godzin.
Pozostałe składniki wlać do garnka i wszystko zagotować ,wymieszać i ostudzić, następnie całość zalać i wymieszać. Zostawić jeszcze na pół godziny aby się przegryzło. Powkładać do słoików i pasteryzować około15 minut.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Sałatka z kiszonych ogórków i papryki na zimę [PRZEPIS]

Przed planowanym wykonaniem sałatki kiszę ogórki w sposób następujący:
Na dno słoja (3 litry) wsypuję 3 łyżki gotowej przyprawy do kiszenia ogórków, a następnie wkładam po 1-3 liście (ilość w zależności od wielkości): czarnej porzeczki, aronii, wiśni, winogrona, chrzanu, dębu, gałązkę kopru, gałązkę lubczyku i 1 liść orzecha włoskiego.
Ściśle układam ogórki i zalewam zalewą o składzie:
- 1 litr wody
- duża łyżka soli morskiej lub kamiennej niejodowanej
- łyżka cukru
Gotuję i lekko schładzam.
Po tygodniu mogę przystąpić do wykonania sałatki.
W moim przypadku kiszone ogórki cały czas mam na zapasie do dyspozycji, od końca czerwca do końca września, bo je uwielbiam.
Składniki na sałatkę
- 2-2,5 kg ogórków kiszonych (małosolnych j.w.)
- 1 kg różnokolorowej papryki słodkiej
- 0,3 kg cebuli białej i czerwonej (łącznie)
- około szklanki cukru
- pieprz, słodka i ostra papryka w proszku do smaku
Wykonanie
Ukiszone ogórki pokroić w plasterki około 3 mm.
Umytą paprykę pozbawić nasion oraz białych i zielonych części i pokroić w półksiężyce.
Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce.
Wyżej wymienione składniki połączyć ze sobą, dodać cukier, pieprz oraz paprykę mieloną (z ostrą ostrożnie) wymieszać i zostawić na noc.
Rano sprawdzić kwaśność sałatki i prawdopodobnie należy ją lekko dokwasić, np. kwaskiem cytrynowym Ilość cukru i stopień ukiszenia ogórków decyduje o kwaśności.
Nakładać do umytych i wysuszonych słoików, pasteryzować około 15 minut.
Przepis Andrzeja Łukańko
