MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sałatki na Wielkanoc 2024. Warstwowe sałatki, które efektownie wyglądają i wyśmienicie smakują [PRZEPISY]

mad
Warstwowe sałatki nie tylko efektownie wyglądają, ale i wyśmienicie smakują. Zobacz przepisy.
Warstwowe sałatki nie tylko efektownie wyglądają, ale i wyśmienicie smakują. Zobacz przepisy.
Sałatki warstwowe na Wielkanoc 2024. Klasyczna sałatka warstwowa z jajkami, tuńczykiem i serem żółtym, czy może sałatka warstwowa z kurczakiem, pieczarkami, przyprawą gyros, warzywami i serem? Jedno jest pewne – na wielkanocnym stole nie może zabraknąć efektownych sałatek warstwowych. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na sałatki, które pięknie się prezentują i wyśmienicie smakują.

Jeżeli jesteście miłośnikami sałatek warstwowych, warto zapoznać się z przepisami na takie właśnie sałatki. Zebraliśmy dla Was przepisy naszych Czytelników na sałatki warstwowe, które zasmakują każdemu! Dodatkowo pięknie udekorują wielkanocny stół.

Warstwowa sałatka wielkanocna  z jajkami, tuńczykiem i serem [PRZEPIS]

Warstwowa sałatka wielkanocna  z jajkami, tuńczykiem i serem.
Warstwowa sałatka wielkanocna z jajkami, tuńczykiem i serem. Fot. Aleksandra Faiks

Składniki

  • 5 jaj 
  • 1 cebula 
  • 1 puszka tuńczyka 
  • 150 g sera żółtego w kostce 
  • majonez 

 
Wykonanie
Jaja ugotować na twardo. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a ser żółty trzeć na drobnym oczku tarki. 
Na dno miski zetrzeć białka, następnie ułożyć starty ser. Warstwę posmarować niewielką warstwą majonezu, a na to rozłożyć rozdrobnionego tuńczyka. Następnie posypać cebulą i znowu posmarować majonezem. Na koniec zetrzeć żółtko. 
Przepis Aleksandry Faiks

Warstwowa sałatka śledziowa na święta [PRZEPIS]

Warstwowa sałatka śledziowa na święta.
Warstwowa sałatka śledziowa na święta.

Składniki

  • 5 śledzi a'la Matjas
  • 150 g majonezu
  • 40 g cebuli
  • 120 g ogórków konserwowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 120 g ziemniaków
  • 120 g buraków
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Wykonanie
Filety śledziowe umyć i zalać zimną wodą. Wymoczyć przez 60 minut i następnie pokroić w kostkę. Buraki, ziemniaki oraz jajka ugotować i następnie obrać. Cebulę, ogórki, ugotowane i ostudzone buraki oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Jajka zetrzeć na tarce.
Na dnie naczynia układać kolejno: buraki, śledzie, majonez, cebulę, ogórki i ziemniaki. Przykryć majonezem, a następnie układać kolejne warstwy buraków, jajka i majonezu. Całość można posypać drobno posiekanym koperkiem lub startym na drobnych oczkach serem żółtym.
Źródło przepisu i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy

Sałatka warstwowa z jajkami, tuńczykiem, kukurydzą, serem i ogórkami [PRZEPIS]

Sałatka warstwowa z jajkami, tuńczykiem, kukurydzą, serem i ogórkami.
Sałatka warstwowa z jajkami, tuńczykiem, kukurydzą, serem i ogórkami. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Składniki na sałatkę:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g sera żółtego
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1  łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Składniki na na sos do sałatki:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

Wykonanie wielkanocnej sałatki warstwowej
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem.
Białka jajek oddzielić od żółtek. Na dno przeźroczystej miski zatrzeć białka jajek (na tarce o grubych oczkach). Na białkach ułożyć odsączony z zalewy groszek, następnie odsączonego tuńczyka, później odsączoną kukurydzę, na to ułożyć pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Następnie starty na grubych oczkach ser żółty. Na ser wylać przygotowany wcześniej sos. Na wierzch zetrzeć żółtka. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

Sałatka warstwowa z kurczakiem, pieczarkami, przyprawą gyros, warzywami i serem [PRZEPIS]

Sałatka warstwowa z kurczakiem, pieczarkami, przyprawą gyros, warzywami i serem.
Sałatka warstwowa z kurczakiem, pieczarkami, przyprawą gyros, warzywami i serem. Fot. Andżelika Knop

Składniki na dużą salaterkę 

  • duży słoik pieczarek marynowanych 
  • puszka zielonego groszku 
  • 4 ziemniaki 
  • 4 marchewki 
  • czerwona papryka 
  • jeden podwójny filet z kurczaka 
  • 4 jajka 
  • 100g żółtego sera 
  • mały słoik majonezu 
  • przyprawa gyros 
  • pęczek szczypiorku 
  • sól 
  • pieprz 
  • oliwa

 
 
Wykonanie
Umyć piersi kurczaka, pokroić w drobną kostkę, doprawić przyprawą gyros i usmażyć na rozgrzanej oliwie. Ziemniaki i marchew obrać i ugotować do miękkości. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo i także zostawić do wystygnięcia. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  
W dużej salaterce wykładać kolejno: ser starty na tarce o grubych oczkach, groszek odsączony z zalewy, majonez, jajka starte na tarce o grubych oczkach, pierś kurczaka, majonez, paprykę, ziemniaki starte na tarce, majonez i marchew utartą na tarce. Na wierzch poukładać całe pieczarki i posypać posiekanym szczypiorkiem. Gotową sałatkę odstawić na parę godzin do lodówki.  
Przepis Andżeliki Knop

Zobacz też przepisy na inne wielkanocne przysmaki:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska