FLESZ - Tanieją mieszkania. Rekordowa liczba ofert sprzedaży
Główny Inspektor Sanitarny przekazał w piątek 27.11, że został poinformowany poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmę France Salaisons wycofaniu z obrotu i od konsumentów niektórych suszonych kiełbas - ze względu na możliwą obecność bakterii Salmonella.
Chodzi o produkty marki Saint-Azay, a dokładnie: Saucisse seche droite, 250 g, numer partii 3564700012246 oraz Saucisse seche courbe, 300 g, o numerze partii 3564700012253, wszystkie z datą przydatności do spożycia do 08/12/2020 włącznie.
Dystrybutor tych kiełbas w Polsce - Scawar sp. z o.o. - wszczął procedurę wycofywania produktów ze sklepów E. Leclerc. Proces ten jest monitorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Na terenie sklepów E. Leclerc została umieszczona informacja dotycząca możliwości zwrotu produktów.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe. - Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem - takie zalecenia dla klientów opublikował GIS.
