Z tego materiału dowiesz się wszystkiego o serniku:
Spis treści
Z dziejów sernika. Skąd się wziął sernik na naszych stołach?
Znano ten smakołyk już w starożytności – pisał o nim jako o rarytasie podawanym zwycięzcom na olimpiadzie grecki filozof Agimus. W polskiej kuchni pojawił się stosunkowo niedawno, chociaż wcześniej chętnie wykorzystywano główny składnik tego ciasta, czyli twaróg.
Protoplastą dzisiejszego sernika był staropolski deser arkas, rodzaj mlecznej galarety z cukrem. Podobno zajadał się nim król Jan III Sobieski.
Serniki w formie, którą znamy dzisiaj, pojawiły się w XIX wieku. Pieczono je przeważnie na kruchym spodzie lub bez spodu (po wiedeńsku). Najsłynniejszym polskim przysmakiem tego typu, obecnym w prawie każdej cukierni, jest sernik krakowski, którego wierzch pokrywa charakterystyczna kratka z ciasta.
O czym pamiętać, czyli jakich błędów nie popełniać przy robieniu sernika
Jeżeli chcemy, aby sernik nam się udał powinniśmy przestrzegać kilku istotnych zasad.
- Pierwsza rzecz to dokładnie zmielony twaróg – mówi Tomasz Jokiel, ekspert Fermy drobiu Jokiel. – Najlepiej dwukrotnie lub trzykrotnie. Nie stosujmy też twarogu chudego, tylko tłusty czy półtłusty, gdyż ciasto nie będzie wystarczająco mokre. Wreszcie jajka – są niezwykle istotnym składnikiem tradycyjnego sernika, mają działanie spulchniające i to dzięki nim ciasto jest puszyste. Dajemy minimum trzy jaja na kilogram sera.
Sernik z brzoskwiniami – zobacz jak go zrobić!
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 2 jaja M lub L Fermy Drobiu Jokiel
- 140 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g margaryny
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera białego
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1/2 szklanki oleju
- 2 całe jajka M lub L Fermy Drobiu Jokiel
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- ½ kg świeżych brzoskwiń lub 1 puszka brzoskwiń
Wykonanie
Składniki na ciasto mieszamy, a po zagnieceniu ciasta wykładamy nim blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Jajka, żółtka i cukier ucieramy mikserem, następnie dodajemy zmielony twaróg, mleko, suchy budyń, cukier wanilinowy i olej. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Wylewamy ją na ciasto i pieczemy w temperaturze 200°C przez 60 minut. Po 20 minutach dobrze jest przykryć ciasto folią aluminiową, aby zapobiec spaleniu wierzchu. Smacznego!
Polecamy też inne przepisy na pyszne ciasta:
