Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sernik z brzoskwiniami pokocha każdy. Zobacz jak zrobić sernik i jakich błędów nie popełniać [PRZEPIS]

mad
Macie ochotę na pyszny sernik z brzoskwiniami? Zobaczcie przepis!
Macie ochotę na pyszny sernik z brzoskwiniami? Zobaczcie przepis!
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Podobno istnieje ponad 1000 przepisów na ten deser. Zdradzamy skąd wziął się on na naszych stołach, o czym należy pamiętać przy pieczeniu i podajemy przepis pyszny sernik z brzoskwiniami!

Z tego materiału dowiesz się wszystkiego o serniku:

Spis treści

Z dziejów sernika. Skąd się wziął sernik na naszych stołach?

Znano ten smakołyk już w starożytności – pisał o nim jako o rarytasie podawanym zwycięzcom na olimpiadzie grecki filozof Agimus. W polskiej kuchni pojawił się stosunkowo niedawno, chociaż wcześniej chętnie wykorzystywano główny składnik tego ciasta, czyli twaróg.

Protoplastą dzisiejszego sernika był staropolski deser arkas, rodzaj mlecznej galarety z cukrem. Podobno zajadał się nim król Jan III Sobieski.

Serniki w formie, którą znamy dzisiaj, pojawiły się w XIX wieku. Pieczono je przeważnie na kruchym spodzie lub bez spodu (po wiedeńsku). Najsłynniejszym polskim przysmakiem tego typu, obecnym w prawie każdej cukierni, jest sernik krakowski, którego wierzch pokrywa charakterystyczna kratka z ciasta.

O czym pamiętać, czyli jakich błędów nie popełniać przy robieniu sernika

Jeżeli chcemy, aby sernik nam się udał powinniśmy przestrzegać kilku istotnych zasad.
- Pierwsza rzecz to dokładnie zmielony twaróg – mówi Tomasz Jokiel, ekspert Fermy drobiu Jokiel. – Najlepiej dwukrotnie lub trzykrotnie. Nie stosujmy też twarogu chudego, tylko tłusty czy półtłusty, gdyż ciasto nie będzie wystarczająco mokre. Wreszcie jajka – są niezwykle istotnym składnikiem tradycyjnego sernika, mają działanie spulchniające i to dzięki nim ciasto jest puszyste. Dajemy minimum trzy jaja na kilogram sera.

Sernik z brzoskwiniami – zobacz jak go zrobić!

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 2 jaja M lub L Fermy Drobiu Jokiel
  • 140 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 g margaryny

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera białego
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 całe jajka M lub L Fermy Drobiu Jokiel
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ kg świeżych brzoskwiń lub 1 puszka brzoskwiń

Wykonanie
Składniki na ciasto mieszamy, a po zagnieceniu ciasta wykładamy nim blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Jajka, żółtka i cukier ucieramy mikserem, następnie dodajemy zmielony twaróg, mleko, suchy budyń, cukier wanilinowy i olej. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Wylewamy ją na ciasto i pieczemy w temperaturze 200°C przez 60 minut. Po 20 minutach dobrze jest przykryć ciasto folią aluminiową, aby zapobiec spaleniu wierzchu. Smacznego!

Polecamy też inne przepisy na pyszne ciasta:

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska