Przepisem na pierogi z pieczoną dynią podzieliła się Patrycja Fudalewka-Jasińska, autorka bloga Miksturownik.
Składniki na ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- łyżka oleju
- jajko
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli
Składniki na farsz
- mała dynia
- 2 duże marchewki
- pietruszka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili
- szczypta imbiru
- łyżka startego twardego sera + ser do posypania
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie
Warzywa obrać i umyć. Z dyni usunąć pestki. Pokroić na kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, posypać solą i świeżo mielonym pieprzem. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Następnie warzywa ostudzić i przecisnąć przez praskę lub zmiksować. Dodać chili, imbir i ser – wymieszać.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, sól i olej, zagnieść. W miarę zagniatania, dodawać wodę. Wyrobić. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Farsz ułożyć na środku i dobrze zlepić brzegi. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 4 min. Posypać startym, twardym serem.
