Przepisem na pyszne naleśniki z mięsnym farszem podzieliły się z nami Pani z Koła Gospodyń Wiejskich z Okleśnej (gmina Alwernia).
Składniki ciasto naleśnikowe
- 1/2 litra mleka
- 4 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 dag roztopionego masła
- 25 dag mąki
Składniki na farsz do naleśników
- 1/2 kg mięsa wieprzowego, zmielonego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka przyprawy meksykańskiej
- łyżeczka ostrej papryki
- puszka pomidorów
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- 2 cebule
- mały przecier pomidorowy
- olej
Wykonanie
Z podanych składników wyrobić na gładką masę ciasto naleśnikowe.
Cebule i czosnek pokroić na drobno, potem podsmażyć na smalcu lub oleju, według gustu, dodać do tego zmielone mięso i smażyć dalej, potem dodając pozostałe składniki. Na samym końcu dopiero dołożyć fasolę i kukurydzę.
Nałożyć farsz na usmażone naleśniki i zwinąć tak samo jak krokiety.
Zobacz też:Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Sałatka z czerwonej kapusty na zimę Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Sałatka z dyni Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Żeberka wieprzowe ze świeżą kapustą Koła Gospodyń Wiejskich w Ropie
Zobacz też:TOP 12 dań z ziemniaków naszych Czytelników
Zobacz też: Miękkie, pyszne pyzy „klasztorne” z mięsnym farszem
Zobacz też:Imbir kandyzowany Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:TOP 10 dań z dzieciństwa naszych Czytelników
Zobacz też:Małopolskie przysmaki. Kulasa z tartych ziemniaków Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Pierogi z serem na słodko. Łatwe i pyszne
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kućmok, czyli babka ziemniaczana
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN
