Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezon na orzechy. Zupa kukurydziana z orzechami włoskimi [PRZEPIS]

mad
Chilijska zupa z kukurydzą i orzechami włoskimi
Chilijska zupa z kukurydzą i orzechami włoskimi materiały prasowe
Orzechy włoski to jedno z najpopularniejszych drzew na świecie. W naszym kraju orzech, który na całym świecie znany jest jako „walnut”, występuje pod nazwą – orzech włoski, pomimo że przecież wcale nie wywodzi się z Włoch! Te wartościowe przekąski pełne witamin i składników mineralnych, dotarły do naszego kraju z południowej partii Karpat, leżących na obszarze Rumunii, a ich historyczna nazwa to Włoszczyzna – stąd pochodzi nazwa znanego nam powszechnie orzecha włoskiego. Zobaczcie przepis na pyszna zupę chilijską z orzechami i kukurydzą.

Orzechom włoskim, ze względu na ich kształt, do złudzenia przypominający ludzki mózg, od wieków przypisuje się niezwykłe działanie. Rzeczywiście są to jedne z najbardziej wartościowych orzechów. Zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, które wpływają pozytywnie na cały ludzki organizm. Są między innymi cennym źródłem potasu, który wzmacnia układ nerwowy i mięśnie, a także witaminy B6 – odpowiadającej między innymi za produkcję krwinek czerwonych. Orzechy włoskie są też jednymi z najbardziej lubianych przekąsek. Rekomendowane są jako zdrowa i pożywna przekąska przez Instytut Żywności i Żywienia, znalazły się również w najnowszej piramidzie zdrowia i aktywności fizycznej. Jak włączyć je do zdrowej diety? Proponujemy spróbować sprawdzonych przepisów z okolic Chile, gdzie znajdują się orzechowe plantacje.

Chilijska zupa kukurydziana z orzechami włoskimi

Składniki

  • 2 duże kukurydze (lub 2 szklanki kukurydzy z puszki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • pęczek kolendry
  • 100 g orzechów włoskich (np.Bakalland)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 5 plastrów ananasa
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebulka
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Z włoszczyzny ugotować bulion warzywny. Do gotowego bulionu dodać kukurydzę i podsmażoną wcześniej cebulkę oraz czosnek, imbir i ostrą papryczkę. Gotować jeszcze przez dłuższą chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Na sam koniec dodać posiekaną kolendrę. Gotową zupę przelać do miseczek, do każdej włożyć połówki plastrów ananasa. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypać posiekanymi i podprażonymi orzechami włoskimi. Zupa najlepiej smakuje z grzankami.

Zobacz też:
Zupa z dyni. Zobacz TOP 8 zup naszych Czytelników

Zobacz też:
Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy

Zobacz też:
Zupa kremowa z kurkami

Zobacz też:
Caseata, czyli polewka piwna – najstarsza polska zupa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska