Niebanalne śledzie z burakiem na świąteczny stół [PRZEPIS]

SKŁADNIKI:
- filety śledziowe – 4 sztuki
- buraczek ugotowany – 1 sztuka
- jajka – 2 sztuki
- jabłko – 1 sztuka
- por – 1/2 sztuki
- groszek konserwowy- 5 łyżek
- chrzan – 1 łyżeczka
- śmietana 22% – 2 łyżki
- sok z cytryny – do smaku
- pieprz – do smaku
- szczypiorek – do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Filety śledziowe odsączyć z zalewy i zalać wodą. Moczyć ok. 3 godzin. Następnie osuszyć i pokroić na małe kawałki. Jajka ugotować na twardo. Jabłko obrać ze skórki. Posiekać drobno pora, dodać starego na tarce o grubych oczkach buraczka i wymieszać ze śledziami. Dodać pokrojone w kosteczkę jabłko oraz posiekane jajka.
Wymieszać całość ze śmietaną i doprawić do smaku sokiem z cytryny, chrzanem oraz pieprzem. Nie solić, bo śledzie oddadzą jeszcze sól – dosolić ewentualnie dopiero tuż przed podaniem.
Wstawić na godzinę do lodówki. Dla dekoracji posypywać szczypiorkiem.
Smacznego.
Przepis Anny Hoszowskiej

Wideo