https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Śledzie na Wigilię 2022. Niebanalne śledzie z burakiem na świąteczny stół [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Niebanalne śledzie z burakiem na świąteczny stół. Zobaczcie sprawdzony przepis naszej Czytelniczki.
Niebanalne śledzie z burakiem na świąteczny stół. Zobaczcie sprawdzony przepis naszej Czytelniczki. Fot. Anna Hoszowska
Śledzie z burakiem od jakiegoś czasu robią furorę w na świątecznych stołach. Nic dziwnego! Nie dość, że wyglądają niebanalnie, to smakują wyśmienicie. Śledzie z dodatkiem buraka, jajka, jabłka, pora i chrzanu to wyśmienita potrawa na Boże Narodzenie. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!

Niebanalne śledzie z burakiem na świąteczny stół [PRZEPIS]

Śledzie z burakiem.
Śledzie z burakiem. Fot. Anna Hoszowska

SKŁADNIKI:

  • filety śledziowe – 4 sztuki
  • buraczek ugotowany – 1 sztuka
  • jajka – 2 sztuki
  • jabłko – 1 sztuka
  • por – 1/2 sztuki
  • groszek konserwowy- 5 łyżek
  • chrzan – 1 łyżeczka
  • śmietana 22% – 2 łyżki
  • sok z cytryny – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • szczypiorek – do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Filety śledziowe odsączyć z zalewy i zalać wodą. Moczyć ok. 3 godzin. Następnie osuszyć i pokroić na małe kawałki. Jajka ugotować na twardo. Jabłko obrać ze skórki. Posiekać drobno pora, dodać starego na tarce o grubych oczkach buraczka i wymieszać ze śledziami. Dodać pokrojone w kosteczkę jabłko oraz posiekane jajka.
Wymieszać całość ze śmietaną i doprawić do smaku sokiem z cytryny, chrzanem oraz pieprzem. Nie solić, bo śledzie oddadzą jeszcze sól – dosolić ewentualnie dopiero tuż przed podaniem.
Wstawić na godzinę do lodówki. Dla dekoracji posypywać szczypiorkiem.
Smacznego.
Przepis Anny Hoszowskiej

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska