Spis treści
Orkiszowe pierogi leniwe z kaszą jaglaną

Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem)
- 250 g twarogu białego tłustego
- 70 g mąki orkiszowej jasnej (+ mąka do podsypania)
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- do podania: jogurt naturalny i owoce sezonowe
Przygotowanie:
Kaszę przepłukać na sitku i ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki na pierogi (ugotowaną kaszę, obie mąki i jajko) zagnieść w misce na ciasto. Odstawić je na około 15-20 minut do lodówki.
W tym czasie w dużym garnku zagotować wodę. Stolnicę lub blat kuchenny podsypać mąką orkiszową. Schłodzone ciasto podzielić na 3-4 części, z każdej uformować wałeczek, a następnie spłaszczyć go lekko dłonią i odcinać ukośne pierogi/kluski. Gotować partiami - nie wszystkie naraz, bo się skleją. Wrzucać kluski na wrzątek. Od wypłynięcia na powierzchnię gotować jeszcze 2-3 minuty, po czym wyciągać kluski łyżką cedzakową na talerz i tak samo postępować z kolejną partią klusek. Podawać z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami.
Kotleciki gryczano-kalafiorowe z natką pietruszki

Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej (przed gotowaniem)
- 330 g kalafiora
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
- mąka z ciecierzycy do obtoczenia kotlecików
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Kaszę przepłukać na sitku i ugotować do miękkości. Podobnie przygotować kalafiora. Ugotowane składniki odstawić do wystygnięcia. Do miski przełożyć kalafiora i rozgnieść go dobrze widelcem na papkę (raczej nie miksować, bo zrobi się mus). Do kalafiora dodać ugotowaną kaszę, mąkę ziemniaczaną, jajko, posiekaną natkę
i mieloną gałkę muszkatołową. Masę zagnieść dłonią. Odstawić na 15-20 minut do lodówki. Po tym czasie przygotować kotleciki: z małej ilości masy formować kulki, obtaczać w mące z ciecierzycy i delikatnie spłaszczać dłonią. Kotleciki smażyć na nieprzywierającej patelni z odrobiną oleju rzepakowego, po 2-3 minuty z każdej strony.
Placuszki z kaszy manny z owocami

Składniki:
- 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej
- 3 łyżki mleka krowiego 3,2%
- 1 jajko
- olej rzepakowy
- sezonowe owoce jagodowe
Przygotowanie:
W miseczce zalać kaszę mannę mlekiem, wymieszać i odstawić na około 15 minut. Całe jajko ubić w osobnym naczyniu. Do napęczniałej kaszy wlać ubite jajko i delikatnie wymieszać. Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzać wraz z odrobiną oleju rzepakowego, nakładać po łyżce ciasta w odstępach i smażyć mini placuszki, po 1,5 minuty z każdej strony. Placuszki podawać z sezonowymi owocami.
Przepisy Moniki Stromkie-Złomaniec, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”
