Tabbouleh to nic innego jak libańska wariacja lekkiej sałatki warzywnej, składająca się z pomidorów, zielonych ogórków, papryki, dużej ilości pietruszki i mięty z dodatkiem kaszy. Wyśmienita jako dodatek do obiadu lub na lekkostrawną kolację. Zobaczcie przepisy naszej Czytelniczki.
Tabbouleh z warzywami
Składniki
- kuskus – 250 g
- pomidor – 2 sztuki
- ogórek zielony – 1 sztuka
- cukinia – 1 sztuka
- papryka czerwona – 1 sztuka
- świeża mięta – 1 pęczek
- cebula dymka (ze szczypiorem ) – 3 sztuki
- czosnek – 3 ząbki
- orzechy włoskie – ok. 100 g
- sok 1 cytryny
- oliwa z oliwek – ok. 0,5 szklanki
- sól, pieprz
- płatki migdałów
Wykonanie:
Kuskus wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem ok. 1 cm ponad poziom, zostawiamy na kilka minut.
Pomidory, ogórka, cukinię i paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Dodajemy posiekaną pietruszkę, miętę oraz szczypior z cebuli.
Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy sok z cytryny oraz oliwę.
Wrzucamy podprażone i posiekane orzechy włoskie, mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Zobacz też:
