
Smaki dzieciństwa. TOP 10 dań z dzieciństwa naszych Czytelników [PRZEPISY]
Panierowane kluseczki z kaszy manny Joanny Tokarz
Składniki na ok 30 sztuk
750 ml wody
1/3 łyżeczki soli
3/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej
Dodatkowo
1 małe jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
cukier kryształ do posypania po wierzchu
Wykonanie
Odmierzoną ilość wody delikatnie posolić i Zagotować. Kaszę zalać odrobiną wody i wymieszać. Wlać ją na gotującą się wodę mieszać aż do ponownego zagotowania. Przelać na przygotowaną formę (wymiary ok 25x25cm) wyłożoną folią spożywczą i zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
Z twardej kaszki wyciąć foremką kształtne kluseczki. Pozostałą kaszę ponownie zlepić i rozwałkować- aż do całkowitego wykorzystania.
Kluseczki zapanierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor i odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem kryształem.