Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Studenci z UJ wynaleźli tańszy zamiennik cukru

Agnieszka Dyk
Piotr Krzyżanowski
Ostatnio cukier stał się gorącym tematem. Szybko znikał ze sklepowych półek, a jego cena błyskawicznie rosła. Według GUS, cukier w lutym podrożał w Polsce o 9,6 proc. W niektórych sklepach kosztował nawet powyżej 6 zł za 1 kg.

Studenci Wydziału Chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie postanowili stawić czoło szalejącej drożyźnie. W ubiegłym miesiącu rozpoczęli intensywne badania nad nowym, tanim zamiennikiem cukru. Prace zakończyły się sukcesem.

Hala Wisły Kraków uratowana! Jest inwestor

- Największą korzyścią naszego wynalazku jest łatwość jego wytworzenia - mówi student IV roku chemii Jacek Bielan. - Tanie koszty produkcji na pewno w przyszłości przełożą się na cenę.

- Nasz produkt, w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru, ma płynną konsystencję. Myślę, że będzie zdrowszy i lepiej przyswajalny dla ludzkiego organizmu - tłumaczy dr Danuta Szyszko, opiekun i koordynator projektu.

Studenci pracują teraz nad tym, by ich projekt trafił do przemysłu. Czy to się uda, przekonamy się niebawem.

Polecamy w serwisie kryminalnamalopolska.pl: Skawina: dwóch nastolatków strzelało do dekarzy
Sportowetempo.pl. Najlepszy serwis sportowy

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska