Studenci Wydziału Chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie postanowili stawić czoło szalejącej drożyźnie. W ubiegłym miesiącu rozpoczęli intensywne badania nad nowym, tanim zamiennikiem cukru. Prace zakończyły się sukcesem.
Hala Wisły Kraków uratowana! Jest inwestor
- Największą korzyścią naszego wynalazku jest łatwość jego wytworzenia - mówi student IV roku chemii Jacek Bielan. - Tanie koszty produkcji na pewno w przyszłości przełożą się na cenę.
- Nasz produkt, w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru, ma płynną konsystencję. Myślę, że będzie zdrowszy i lepiej przyswajalny dla ludzkiego organizmu - tłumaczy dr Danuta Szyszko, opiekun i koordynator projektu.
Studenci pracują teraz nad tym, by ich projekt trafił do przemysłu. Czy to się uda, przekonamy się niebawem.
Polecamy w serwisie kryminalnamalopolska.pl: Skawina: dwóch nastolatków strzelało do dekarzy
Sportowetempo.pl. Najlepszy serwis sportowy