Co to jest superfoods?
Pod hasłem superfoods kryje się bogactwo dobroci – witamin, błonnika i minerałów. W Polsce takich produktów nie brakuje.
- Są niedrogie i bardzo smaczne. Możemy je wykorzystać np. do sałatek, dań na ciepło, czy na ich bazie przygotować koktajle. Pamiętajmy, że warzywa i owoce najlepiej jadać na surowo lub poddawać niewielkiej obróbce termicznej, czyli gotować na parze do 5 minut - podpowiada Natalia Chybzińska, dietetyk z Kukuła Healthy Food.
W okresie jesiennym pełnowartościowe produkty wspomagają naszą odporność. Warto postawić na to, co w polskiej kuchni znane jest od lat.
Polskie warzywa - naturalne antybiotyki
Buraki, cebula, czosnek, brokuły i kapusta – niedoceniane elementy codziennej diety. Na odporność szczególnie polecany jest zakwas z buraków lub syrop z cebuli i czosnku.
- Zakwas buraczany jest bardzo prosty w przygotowaniu. 1 kg grubo pokrojonych buraków wkładamy do kamionkowego garnka lub bardzo dużego słoja, dodajemy przynajmniej 1 główkę czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe, zalewamy przegotowaną wodą z solą (1 czubata łyżka soli na 1 litr wody)i zostawiamy na 5-7 dni w ciepłym miejscu. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni, a ukiszone buraki, możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu lub zrobić z nich sałatkę, np. z dodatkiem sera koziego lub fety, jabłek i rukoli. Zakwas prócz kwasu foliowego i żelaza zawiera również witaminy A, E i K - przekonuje Chybzińska.
W cebuli, czosnku, brokułach i kapuście znajdziemy witaminę C, co działa jak naturalny antybiotyk. Dodatkowo, oprócz zawartości minerałów, sok z kapusty doskonale leczy wrzody i korzystnie wpływa na układ trawienny.
Polskie owoce – idealna przekąska
Do schrupania, do jogurtu lub sałatki – nasze krajowe owoce doskonale pasują do wielu potraw. Nie trzeba sięgać po zagraniczne dodatki, aby dostarczyć organizmowi błonnika czy witamin. Co powiecie na jabłka, jagody i maliny? Owoce, tak, jak wspomniane wyżej warzywa, dostarczają witaminy C, co w okresie chorób jest niezwykle cenne. Poza tym, jagody to nośnik antocyjanów – chronią serce i przeciwdziałają nowotworowi.
To też może Cię zainteresować
A co ze zbożami?
Kasze od lat dobrze sprawdzają się na słodko i na słono. Z różnych rodzajów można stworzyć sycący obiad lub pożywną śniadaniową owsiankę. Jaglana i gryczana stymulują układ trawienny i dostarczają składników odżywczych. Podobnie niedoceniane siemię lniane – posiada nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, wapń oraz kwasy ALA. Opcjonalna dawka to 2 łyżki dziennie dodawane np. do jogurtu.
DANIA Z KASZĄ: Rodzaje kasz i ich zalety. Jaglana, gryczana a może jęczmienna? Przepisy na klosiki, gulasz i lody z kaszy
- Przy produktach bogatych w błonnik jak siemię lniane, owoce czy kasze powinniśmy jednoczenie zwiększyć ilość przyjmowanych płynów – dodaje dietetyk.
Najlepiej sprawdzą się woda lub herbata w wersji białej i zielonej.
Źródło: inf. prasowa
