Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczne śledzie w śmietanie z curry i koperkiem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Przepis na świąteczne śledzie w śmietanie z curry i koperkiem.

Szukacie przepisu na niebanalne śledzie na świąteczny stół? Świąteczne śledzie w śmietanie z curry i koperkiem naszej Czytelniczki Ewy Liskiewicz zachwycą wszystkich.

Składniki

  • 1 kg filetów śledziowych lekko solonych
  • 4-5 cebul

Składniki na marynatę

  • litr wody
  • szklanka cukru
  • szklanka octu
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Składniki na sos

  • majonez
  • kwaśna śmietana (lub jogurt naturalny) w proporcji 1/3 na 2/3
  • 1-2 łyżeczki curry
  • pokrojony drobno koperek (dość dużo)

Wykonanie
Śledzie wymoczyć. Wszystkie składniki marynaty zagotować, aby zioła puściły smak.

Większą część zalewy odlać i wystudzić, a następnie zalać nią śledzie i marynować 24 godziny (śledzie mogą leżeć w marynacie do 2 tygodni)

Do pozostałej ciepłej zalewy wrzucić cebulę pokrojoną w krążki i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Zlać zalewę z cebulą do słoika. Słoiki włożyć do lodówki.

Śledzie odsączyć i pokroić w kwadraty. Cebulę odsączyć i wymieszać z pokrojonymi śledziami. Z podanych składników przygotować sos i wymieszać ze śledziami. Udekorować koperkiem.

Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska