Szukacie przepisu na niebanalne śledzie na świąteczny stół? Świąteczne śledzie w śmietanie z curry i koperkiem naszej Czytelniczki Ewy Liskiewicz zachwycą wszystkich.
Składniki
- 1 kg filetów śledziowych lekko solonych
- 4-5 cebul
Składniki na marynatę
- litr wody
- szklanka cukru
- szklanka octu
- liście laurowe
- ziele angielskie
Składniki na sos
- majonez
- kwaśna śmietana (lub jogurt naturalny) w proporcji 1/3 na 2/3
- 1-2 łyżeczki curry
- pokrojony drobno koperek (dość dużo)
Wykonanie
Śledzie wymoczyć. Wszystkie składniki marynaty zagotować, aby zioła puściły smak.
Większą część zalewy odlać i wystudzić, a następnie zalać nią śledzie i marynować 24 godziny (śledzie mogą leżeć w marynacie do 2 tygodni)
Do pozostałej ciepłej zalewy wrzucić cebulę pokrojoną w krążki i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Zlać zalewę z cebulą do słoika. Słoiki włożyć do lodówki.
Śledzie odsączyć i pokroić w kwadraty. Cebulę odsączyć i wymieszać z pokrojonymi śledziami. Z podanych składników przygotować sos i wymieszać ze śledziami. Udekorować koperkiem.
Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:
