https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczne śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Świąteczne śledzie z żurawiną i jabłkiem. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Świąteczne śledzie z żurawiną i jabłkiem. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Katarzyna Jaworek
Świąteczne śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem są łagodne w smaku. Każdemu będą smakować, więc warto je zrobić na Wigilię czy święta Bożego Narodzenia. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Świąteczne śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem [PRZEPIS]

SKŁADNIKI:

  • ½ kg śledzi matiasów
  • 1 jabłko
  • 1 cebula czerwona
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie moczyć dobę we wodzie. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Posolić i odstawić na 15 minut.
2. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.
3. Dodać śledzie. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby śledzie się „przegryzły”. Gotowe śledziki wyłożyć na talerz.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna Kuchnia Kasi”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska