Świąteczne śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem [PRZEPIS]
SKŁADNIKI:
- ½ kg śledzi matiasów
- 1 jabłko
- 1 cebula czerwona
- 5 dag suszonej żurawiny
- 6 łyżek śmietany 18%
- sok z ½ cytryny
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie moczyć dobę we wodzie. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Posolić i odstawić na 15 minut.
2. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.
3. Dodać śledzie. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby śledzie się „przegryzły”. Gotowe śledziki wyłożyć na talerz.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna Kuchnia Kasi”

Wideo