https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Świąteczne śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Świąteczne śledzie z żurawiną i jabłkiem. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Świąteczne śledzie z żurawiną i jabłkiem. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Katarzyna Jaworek
Świąteczne śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem są łagodne w smaku. Każdemu będą smakować, więc warto je zrobić na Wigilię czy święta Bożego Narodzenia. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Świąteczne śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem [PRZEPIS]

SKŁADNIKI:

  • ½ kg śledzi matiasów
  • 1 jabłko
  • 1 cebula czerwona
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie moczyć dobę we wodzie. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Posolić i odstawić na 15 minut.
2. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.
3. Dodać śledzie. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby śledzie się „przegryzły”. Gotowe śledziki wyłożyć na talerz.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna Kuchnia Kasi”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska