Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczne śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Świąteczne śledzie z żurawiną i jabłkiem. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Świąteczne śledzie z żurawiną i jabłkiem. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Katarzyna Jaworek
Świąteczne śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem są łagodne w smaku. Każdemu będą smakować, więc warto je zrobić na Wigilię czy święta Bożego Narodzenia. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Świąteczne śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem [PRZEPIS]

SKŁADNIKI:

  • ½ kg śledzi matiasów
  • 1 jabłko
  • 1 cebula czerwona
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie moczyć dobę we wodzie. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Posolić i odstawić na 15 minut.
2. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.
3. Dodać śledzie. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby śledzie się „przegryzły”. Gotowe śledziki wyłożyć na talerz.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna Kuchnia Kasi”

od 7 lat
Wideo

Ciasto śliwka w czekoladzie. Lepsze niż popularne słodycze

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska