Dania wegetariańskie. Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz [PRZEPISY]
Smalec z ciecierzycy z suszoną śliwką
Składniki
cebula
2-3 ząbki czosnku
jabłko
5 suszonych śliwek
2 łyżki oleju kokosowego
puszka ciecierzycy
przyprawy: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu oraz łyżeczka majeranku
kilka łyżek stołowych zimnej wody
Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić kilka minut na oleju kokosowym. Dodać zmiażdżony czosnek, a po chwili obrane i pokrojone drobno lub starte na tarce jabłko.
Smażyć całość na wolnym ogniu kilka minut. W międzyczasie zblendować odsączoną ciecierzycę, ale niezbyt dokładnie i dodać do niej kilka łyżek wody, aby miała łatwiejszą do smarowania konsystencję.
Do wysmażonych jabłek z cebulą dodać wszystkie przyprawy: sól, pieprz, majeranek oraz posiekane suszone śliwki. Po chwili dodać zblendowaną ciecierzycę. Wymieszać całość dokładnie, doprawić ewentualnie solą i pieprzem, a następnie przełożyć do słoiczka.
Smalec podawać z pieczywem i szczypiorkiem. Z ogórkami kiszonymi również świetne smakuje.
Przepis Violetty Grzelki